Ny nettside lansert: Studenter kan få gratis advokat

studenthjelpen Nå kan studenter mistenkt for juks få gratis advokathjelp. Foto: Studenthjelpen.no.

Hvert eneste år blir flere hundre norsk studenter utestengt og bortvist fra studiesteder som universitet eller høyskoler. Årsaken er at studentene blir mistenkt for å fuske ved eksamen, bruk av ulovlige hjelpemidler, plagiat og lignende. Disse studentene mister utdanningslån, studiebolig, studiepoeng og risikerer hele sin utdanning og karriere. Men nå kan disse studentene få gratis advokathjelp.

Den nye nettsiden heter Studenthjelpen.no ble etablert for bare noen dager siden. Nettstedet ble etablert av advokat Kristoffer Dalvang i et samarbeid med Advokatfirmaet Teigstad AS, hvor advokat Dalvang arbeider som advokat i det daglige.

Advokat Dalvang har arbeidet som advokat siden 2014, og med studentsaker siden 2017. Bakgrunnen og motivasjonen for etableringen av Studenthjelpen.no har vært et stadig økende rettshjelpsbehov for studenter som mistenkes for fusk, og som av den grunn risikerer utestengelse.

– Utestengelse er en svært inngripende og ødeleggende reaksjon mot studenter. Vi kan forstå studieinstitusjonens behov for å utestenge studenter i typetilfeller, men er svært opptatt av at prosessen rundt dette er betryggende og transparent. Sist men ikke minst må det unngås at uskyldige studenter utestenges for forhold de ikke har gjort, eller at utestengelse ilegges en student for forhold som heller studieinstitusjonen burde lastes for, for eksempel uklare regler, sier advokat Kristoffer Dalvang til Bodøposten.

Å få hjelp fra advokat er vanligvis kostbart i Norge men studentene kan slippe å betale noe som helst, og de kan til og med få erstatning.

– Vi i Studenthjelpen.no arbeider ikke uten vederlag, men vår bistand er kostnadsfri, altså gratis, for de studenter som velger å engasjere oss i saker som gjelder utestengelse. Dette er fordi det er studieinstitusjonen som betaler for bistanden som studentene mottar, forteller advokat Dalvang.

Praksisen i dag er faktisk at advokaten eller advokatselskapet sender faktura for arbeidet direkte til studieinstitusjonen, altså uten faktura og egenandel til studenten som er klient, ifølge Ranaposten.