– Bare en av fire sykkeltyverier blir politianmeldt. I tillegg har mange en egenandel på forsikringen sin som er høyere enn det sykkelen er verdt, slik at tyveriet ikke meldes til oss. Da sier det seg selv at mange tyverier ikke blir registrert, sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren.
Likevel ble det meldt om 14 853 stjålne sykler i fjor, en økning på åtte prosent. Tallene kommer fra Finans Norge.
Høysesongen for tyverier starter nå
– Vi ser flest sykkeltyverier i april og mai, så nå er det høysesong. Mange sykler hentes frem fra låste boder når våren kommer. Uten god lås eller innendørs parkering hele året gjør du jobben lett for tyvene, sier Øren.
Noen tyverier er typiske «hjem-fra-fest-tyverier», der noen tar med seg en sykkel på veien hjem fra fest og slenger den fra seg. Likevel er de langt fleste vinningstyverier.
– Sykler koster mye penger, og tyvene vet hva de skal se etter. Det er de dyre syklene som ryker først og det viser seg også i erstatningene vi betaler ut. I snitt koster hvert sykkeltyveri vi betaler for 16 000 kroner, sier produktsjefen i Frende.
Slik unngår du tyveri
De fleste syklister vil før eller senere bli utsatt for sykkeltyveri, men det er mye du kan gjøre for å redusere risikoen for at det er nettopp sykkelen din som forsvinner.
– Et triks vi ser fungerer er å merke sykkelen tydelig, på et eller annet vis. Da er de mindre interessante å stjele, vanskeligere å omsette og sannsynligheten er større for at du får den tilbake hvis den først forsvinner, sier Øren.
Forsikringsgodkjent sykkellås er et annet viktig poeng.
– Invester i en nå, før du tar fram sykkelen for sesongen. Og sørg for at sykkelen din blir registrert i sykkelregisteret.
– Ikke ta sjansen på å kjøpe sykkel uten at du samtidig investerer i minst én forsikringsgodkjent sykkellås. Og sørg for at du registrerer den i sykkelregisteret, sier Øystein Øren.
Slik lurer du sykkeltyven:
- Lås sykkelramme og bakhjul til en stolpe, sykkelstativ e.l.
- Bruk en ekstra lås til å låse forhjulet.
- Bruk sykkellås som er forsikringsgodkjent (FG-godkjent).
- Parker sykkelen på steder der mange mennesker ferdes.
- Ikke la sykkelen stå ute om natten.
- Ikke sett fra deg sykkelen på samme sted hver dag.
- Ta meg deg setet og andre løse deler.
- Kjøp låsbare skruer/bolter til hjul, gir, sete og bremser.
- Graver rammenummeret på hjul, styre, gir, setepinne og lås.
- Registrer sykkelen i Solid sykkelregister.