Lunar setter opp innskuddsrenten – vil få nordmenn til å spare mer

lunar Norgessjef i Lunar, Eilin Schjetne. Foto: Lunar.

Norges Bank besluttet nylig å heve styringsrenten til 1,75 prosent. Lunar svarer med å øke innskuddsrentene fra 1,35 til 2,25 prosent. – Vi ønsker å motivere nordmenn til å spare, fremfor å forbruke, sier Norgessjef i Lunar, Eilin Schjetne.

– Norsk økonomi er opphetet, og styringsrenten settes videre opp for å roe kjøle ned økonomien og dempe inflasjonen. Vi som bank setter opp innskuddsrenten for å motivere nordmenn til å spare, fremfor å forbruke. Vi bidrar der vi kan for å friskmelde norsk økonomi, og jeg mener den norske banknæringen bør gå sammen om et felles krafttak for å gjøre sparing mer lønnsomt med økte innskuddsrenter, sier Norgessjef i Lunar, Eilin Schjetne.

Lav kjennskap til innskuddsrenter

Til tross for rekordhøy prisstigning og økte boliglånsrenter, er det overraskende mange som ikke vet hva banken gir av renter på innskudd. Ifølge en YouGov-undersøkelse på vegne av Lunar, oppgir én av tre nordmenn at de ikke kjenner til innskuddsrenten på egne kontoer.

– Den lave bevisstheten rundt renter på innskudd i befolkningen gjør at bankene stilltiende kan la innskuddsmarginene øke uten nevneverdige protester fra kundene. Det er på tide at norske bankkunder krever bedre betingelser. Ikke på innskudd som er fastlåst i flere år, men på ordinære kontoer uten begrensninger og bindinger, der ni av ti sparekroner er plassert, sier Schjetne.

Satser på brukskonto

Til forskjell fra andre banker som gir høyeste rente på innskuddskontoer med både uttaksbegrensninger og flere års bindingstid, gir Lunar sin beste rente på en helt ordinær brukskonto. Banken tror tradisjonelle sparekontoer er på vikende front.

– Skal du ha like høy rente i en annen bank, må du som regel binde renten for ett eller flere år. Når alt tilsier at rentene skal ytterligere opp, er det dumt å binde renten og sparepengene over lengre perioder. Folk ønsker friheten og fleksibiliteten til å omplassere pengene dersom det dukker opp gode investeringsmuligheter. Derfor tror jeg tradisjonelle sparekontoer med begrensninger kommer til å tape terreng, avslutter Schjetne.