Leserinnlegg: De fleste får enda dårligere råd i januar

matbutikk Dagligvarebutikk, illustrasjonsbilde. Foto: Unsplash.

Prisveksten øker fra 4 til 4,8 prosent fra oktober til november. De fleste vil få enda dårligere råd i januar grunnet regjeringens avgiftsøkninger og høyere tollsatser på nyåret.

Av: Hans Andreas Limi, nestleder og finanspolitisk talsmann (FrP).

En sterk økning i prisveksten viser at regjeringen ikke har kontroll. Høy strømpris øker inflasjonen. Fremskrittspartiet vil øke strømstøtten slik at folk og bedrifter får en makspris på 50 øre/KWt.

Jeg er bekymret for at regjeringens statsbudsjett vil føre til et enda sterkere inflasjonspress fra nyttår.

Regjeringen øker alle avgiftene fra 1. januar. I tillegg økes tollen dramatisk for poteter og en rekke andre grønnsaker. Dette vil øke priser og inflasjonspress enda mer.  Regjeringen og SV fortsetter sin politikk for å gjøre det dyrere å bo og leve i Norge.

Samtidig må innbyggerne vente til over sommeren før de får lavere barnehagepriser, økte trygdesatser eller mer i studiestøtte. De fleste vil få enda dårligere råd i januar.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har hevdet at Norge har kontroll på inflasjonen sammenlignet med andre Europeiske land. Tall fra Eurostat konstaterer derimot at Norge i oktober hadde høyere inflasjon enn Danmark, Sverige, Finland og snittet i EU.

Regjeringens virkelighetsbeskrivelse stemmer rett og slett ikke. Nå må Norge umiddelbart innføre en langt bedre strømstøtte og kutte i matmomsen og drivstoffavgiftene.

Billigere strøm og kutt i avgiftene som FrP ønsker vil føre til mindre press på inflasjonen i Norge. Med Fremskrittspartiets budsjett ville en gjennomsnittlig student sittet igjen med over 18 000 kroner årlig, mens en helt vanlig tobarnsfamilie ville fått 25 000 mer å rutte med.