Leserinnlegg: Bør man handle nordiske aksjer midt i en markedsnedgang?

aksjer Illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay.

Oslo Børs er opp 0,63 % så langt i år. Den danske C25-indeksen har falt 22 % i år, mens de 40 største nordiske aksjene fra OMX Nordic 40-indeksen har opplevd en nedgang på 19 %. Over Atlanteren er Dow Jones ned over 18 %, og Nasdaq ned 33 %. Det er fort gjort å glemme det langsiktige perspektivet når markedene er mørkerøde. Samtidig er uroen i de nordiske markedene relativt ekstraordinær.

Av: Ben Laidler, global markedsstrateg i eToro.

For tiden er det vanskelig å finne børsnyheter å glede seg over, men nordiske investorer kan glede seg over den historiske avkastningen de har opplevd. Nordiske aksjemarkeder konkurrerer alltid i en vektklasse over sin egen. Aksjemarkedene i Norge, Sverige, Danmark og Finland har prestert best av alle aksjemarkeder i den industrialiserte verden i 7 av de 15 siste årene.

Selv om Norden bare utgjør 0,3% av verdens befolkning, står regionen bak en rekke suksessfulle selskaper som er bygd på innovasjon, globale ambisjoner og god forretningssans. Dette gjør den nordiske regionen svært attraktiv for investorer fra hele verden, noe som er verdt å huske når det blåser til havs.  

Suksessoppskriften

Grunnen til at de nordiske aksjemarkedene har slik suksess, finner man i de mange likhetstrekkene som karakteriserer Norge, Sverige, Danmark og Finland. Når vi ser på de forskjellige økonomiene i nevnte land, er det tre suksessfaktorer som er spesielt viktige i utviklingen av vellykkede selskaper. 

Utdanningsnivået i Norden er blant de høyeste i verden, og er et viktig grunnlag for kreativitet og oppfinnsomhet. Sett fra utsiden er den nordiske regionen et arnested for innovasjon. Fra Norden kommer alt fra dynamitt til LEGO. I tillegg kommer folkekjære produkter og tjenester som mobiltelefoner og musikkstrømmetjenester fra regionen. Disse innovasjonene har over tiden blitt introdusert og eksportert over hele verden. Det brede utvalget av nordiske innovative selskaper er på mange måter Nordens største bidrag til verdensøkonomien. 

Den siste tids tumulter i finansmarkedene har vist at de nordiske aksjemarkedene har prestert godt i forhold til andre regioner. Tapene har vært uunngåelige, men man har nylig sett at nordiske selskaper jevnt over er robuste og tilpasningsdyktige i tider der markedene er volatile og man står overfor en potensiell resesjon. Stabilitet ser derfor ut til å være nøkkelordet til suksesshistorien for alle de nordiske aksjemarkedene. 

Samtidig er det også viktig å påpeke at de nordiske landene er blant de fremste når det kommer til bærekraft. Med foregangsfigurer slik som Vestas og Ørsted, er man fristet til å gi Norden den grønne ledertrøya. Grønn drift betyr mer og mer for kresne investorer når de skal handplukke ESG-kompatible aksjer, selv i perioder med store svingninger i markedet slik som de vi har sett de siste ukene. 

Diversifisering med avkastning som fellesnevner

I hele Norden blir investorer eksponert for et bredt utvalg av forskjellige sektorer. Mens de fleste selskapene på den danske børsen retter seg mot helsetjenester, pharma og shipping, er det svenske markedet dominert av industri og finans. Den norske børsen er energitung, mens Finland har spesialisert seg på teknologi og råmaterialer. En bred portefølje i den nordiske regionen kan derfor sies å være godt diversifisert. 

Dette er en av grunnene til at eToro nylig har gjort det enklere for globale investorer å kjøpe nordiske aksjer gjennom Smart Portfolio, @NordicEconomy, som er sammensatt av ledende selskaper fra Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island. På denne måten får globale investorer muligheten til å bli med i dragsuget til det nordiske avkastningsracet.