Leserinnlegg: Året da vanlige folk ble fattige

frp Sylvi Listhaug. Foto: Fremskrittspartiet.

For mange har det nå vært travle førjulstider. Dessverre er det i år rekordmange som gruer seg til jul. Jeg synes rett og slett det er forferdelig trist at så mange sliter med å få endene til å møtes. Sannheten er at vi politikere har verktøy som kunne hjulpet. Dessverre blir de ikke brukt.

Av: Sylvi Listhaug, Partileder Fremskrittspartiet.

Støre og Vedum har styrt Norge i litt over et år. Resultatet er mer fattigdom og tommere lommebøker. I rike Norge øker antallet familier og enslige som sliter med å ha råd til mat, drivstoff og strømregningen sin. Folk fryser i egne hjem for å spare på strømmen i energilandet Norge, som alltid har hatt tilgang på billig strøm som et gode og et konkurransefortrinn. Dette har vi skuslet bort gjennom å bygge kabler til Tyskland og Storbritannia. Ekspertene sa det bare ville øke strømprisene med 3-4 øre, det var helt feil. FrP mener vi politikere må innrømme at dette var en tabbe og rydde opp i det. Norge må ta kontroll på utenlandskablene.

Mange gruer seg til jul for første gang fordi de i år ikke har råd til å kjøpe inn julemat, julekos og gaver til barna. FrP har mange ganger i 2022 foreslått å innføre makspris på strøm på 50 øre, halvere matmomsen og fjerne drivstoffavgiftene. Flertallet med Ap, Sp og Høyre i spissen er imot og mener tydeligvis det er greit at staten tjener mer penger enn noen gang, mens folk og bedrifter blir fattigere. FrP vil fortsette kampen for makspris og lavere avgifter i 2023. Det handler om å ta folk flest sine bekymringer på alvor, og gjøre det politikere skal gjøre: løse problemer.

Norge har fått et «klasseskille» mellom de som tjener over og under 750 000 med denne regjeringen. Er du over denne grensen så er du tydeligvis i «rikingklubben», selv om helt vanlige folk med vanlige jobber har denne inntekten. Vi ser flere permitteringer og frykt for fremtiden blant mange næringsdrivende. At Norges bank fortsetter å kjøre renten opp vil bare føre til mer problemer frykter jeg. Inflasjonen er importert og det er ikke forbruksfest i Norge, tvert imot. Mange strammer inn livreima. Det vil i neste omgang påvirke arbeidsmarkedet. 

Stabiliteten og forutsigbarheten som har vært der for næringsdrivende i Norge, uavhengig av hvem som styrer, er borte med denne regjeringen. Aldri før har skatter og avgifter økt så ekstremt mye på så kort tid. 55 milliarder på litt over 1 år. Omtrent daglig flytter det nye milliardærer og millionærer til Sveits. Det blir riktignok mindre forskjeller i Norge av sånt, men vi taper samtidig viktige inntekter for å finansiere velferden.

Men selv om det er tøffe tider for mange i Norge, er det ingenting sammenlignet med hva befolkningen i Ukraina opplever. Det er grusomt å se ødeleggelsene, høre om drap på uskyldige mennesker, se hvordan folk fryser og lever under ekstremt vanskelige forhold. Det er nå nesten ufattelig å tenke på at folk for et år siden levde som vanlig.

Denne julen kommer til å bli en jul til ettertanke og omtanke. Omtanke for befolkningen i Ukraina. FrP foreslo å bevilge 1 milliard kroner ekstra til Ukraina før jul. Omtanke for folk som sliter her hjemme. Det skulle bli vanlige folks tur, dessverre bare til å bli fattigere. Det er en skam at regjeringen og SV ikke gjør mer for å hjelpe!

For meg og FrP er det grunnleggende at politikere er valgt av folket, og skal være til for folket. Da må vi løse utfordringer, gjøre hverdagen enklere, trygge arbeidsplasser, sørge for å bekjempe fattigdom.

Jeg ønsker alle en riktig god juletid, og håper så mange som mulig går en fin høytid i møte. Ta vare på hverandre og hjelp de som trenger det rundt deg. La oss alle håpe at 2023 blir et bedre år, og at flertallet på Stortinget og Regjeringen endrer kurs.