Her panter de mest i Norge: Mottok 8,2 millioner bokser og flasker

Infinitum Fortsatt er det ingen som har vippet dagligvaresjef Marcus Løkkeberg ned fra pantetronen. Men konkurrentene er rett bak. Foto: Katrine Lunke.

I 2022 pantet nordmenn over 1,5 milliarder bokser og flasker, og panteautomatene på Obs Lillestrøm tok imot mest i hele landet. Der ble det returnert hele 8,2 millioner bokser og flasker i fjor.

Selv med åpne grenser igjen etter pandemien, har pantetallene holdt seg stabile. I fjor ble det pantet 921 millioner bokser og 601 millioner flasker med pantemerke. I tillegg kom det inn 38 millioner utenlandske enheter uten pant. På den måten bidro vi til at totalt 21 600 tonn plast og 13 200 tonn aluminium ble resirkulert til nye flasker og bokser.

Et konkurransefortrinn

Den butikken som tok imot mest pant i hele landet i fjor var Obs Lillestrøm. I 2019 fikk de som en av de første i landet en ny panteautomat, hvor man kan raskt og effektivt kan pante innholdet i hele poser om gangen. Året etter var de øverst på pantetoppen. Siden den gangen har mengden pant økt mye, og i 2022 tok de imot utrolige 8,2 millioner bokser og flasker med pantemerke. Og fortsatt er det ingen som har vippet dagligvaresjef Marcus Løkkeberg ned fra tronen som landets pantekonge.

– Det er på toppen vi ønsker å være, så dette var hyggelig å høre. Obs skal være en destinasjon, hvor man får alt på ett sted. Konseptet er at det skal være lettvint, smart og lønnsomt å besøke oss. Da er det også viktig for oss å legge til rette for effektiv panting, sier dagligvaresjef Løkkeberg.

I tillegg til den store maskinen har butikken også to vanlige panteautomater, alle plassert i et eget område nær inngangen til butikken.

– Pantesystemet legger godt til rette for at alle disse ressursene kan brukes på nytt, og vi er glade for at vi kan bidra til det. I tillegg har panten blitt et konkurransefortrinn for oss, som gjøre at vi får enda flere kunder. Så vi sørger for at automatene er rene og ryddige og at de ikke stopper unødvendig. Vi får veldig mye gode tilbakemeldinger fra kundene, og det er jo kundene som er viktigst for oss, sier han.

Støvsuger panten ut

Mengden pant som kommer inn på Obs Lillestrøm har nå blitt så stor at de har måtte tenke nytt. Nå har de fått installert en løsning som suger panten ut fra bakrommet, til en stor konteiner på utsiden av butikken. Hele tre ganger i uken kommer nå Infinitum for å tømme den, for å ta panten videre til sitt anlegg på Heia i Fetsund.

– Den løsningen er helt fantastisk, og suger alle bokser og flasker ut i kontaineren på nesten magisk vis. Nå slipper vi å håndtere panten på bakrommet, og vi trenger ikke flytte på alle posene med tomgods. Det sparer oss for mye tid som vi heller kan bruke på å hjelpe kundene våre i butikken, forteller Løkkeberg.

Unikt system

De totale pantetallene for Norge i 2022 var 921 millioner bokser og 601 millioner flasker. I tillegg kom det inn 38 millioner utenlandske enheter uten pant.

– Å pante er noe av det enkleste vi kan gjøre for å ta vare på ressurser og dempe klimautslipp. Nye maskiner i mange butikker gjør pantingen enda enklere enn før, så vi håper at alle snart panter alt, sier Randi Haavik Varberg, kommunikasjonsdirektør i Infinitum, som driver panteordningen.

Infinitum er opptatt av materialene skal få leve lengst mulig, og brukes igjen og igjen i nye flasker og bokser. I tillegg sparer resirkulering mye energi.

– Pantesystemet er helt unikt, og kanskje det beste sirkulære systemet vi har i Norge. Alle materialene i boksene og flaskene brukes om og om igjen. Det er sirkulærøkonomi i praksis. I fjor sparte panting og resirkulering strøm tilsvarende forbruket til 65 000 husstander. Alle som panter bidrar dermed også til å løse energikrisen, i tillegg til klimaproblemene, sier Varberg.

Disse 20 butikkene fikk inn mest i Norge i 2022:

1. Obs Lillestrøm: 8 162 020 bokser og flasker
2. Obs Tromsø: 7 596 823
3. Obs City syd, Trondheim: 7 533 134
4. Obs City lade, Trondheim: 7 379 482
5. Obs Sørlandssenteret, Kristiansand: 5 934 223
6. Obs Haugenstua, Oslo: 5 840 765
7. Obs Marierio, Stavanger: 5 733 400
8. Obs Arendal: 5 562 927
9. Obs Haugesund: 5 069 209
10. Obs Vinterbro, Ås: 4 982 169
11. Meny Saga, Skien: 4 937 012
12. Obs Harstad: 4 827 660
13. Obs Bryne: 4 761 945