– Det er stadig større press på husholdningene, og vi er ikke overrasket over at halvparten av befolkningen nå vurderer tiltak for å bedre privatøkonomien. Dette er helt i tråd med våre egne data, som viser at svært mange vurderer bruktsalg, reparasjon og leie, sier Lars Syse Christiansen, daglig leder og gründer i Wanda.
Undersøkelsen viser at halvparten av de spurte vurderer tiltak for å håndtere den kraftige kostnadsveksten, og hele 76 prosent vil kutte i eget forbruk.
Store summer å spare på gjenbruk
I undersøkelsen trekkes kjøp og salg av brukte gjenstander frem som et av de mest populære tiltakene for å kutte kostnader. 59 prosent sier de vurderer å kjøpe og selge brukt for å tjene ekstra penger. De mest positive er småbarnsfamiliene hvor 70 prosent vil selge og kjøpe brukt.
– Nordmenn er positive til å forbruke mer sirkulært og det er god økonomi i bærekraft. Husholdningene kan spare både penger og miljøet på å bli flinkere til å ta vare på tingene sine, sier Syse Christiansen.
Barnefamiliene handler mest brukt
Familier med yngre barn er de mest aktive gjenbrukerne. 75 prosent av barnefamiliene har det siste året kjøpt eller solgt brukt, mens gjennomsnittet i befolkningen ligger på 43 prosent. Samtidig opplyser totalt 68 prosent at de i større grad ville kjøpt og solgt hvis logistikken knyttet til dette var enklere.
Forlenger levetiden med reparasjon
Reparasjon kommer også ut som en populær måte for å styrke økonomien. I undersøkelsen oppgir 36 prosent reparasjon av eksisterende varer som tiltak de vil benytte for å forbedre økonomien sin.
– Vi ser nå en tydelig trend der særlig barnefamiliene vil kjøpe brukt og reparere mer for å håndtere kostnadsveksten. Til høsten tror vi renteeffekten vil treffe husholdningene enda hardere. Mange må prioritere hardere og vi forventer gjenbruksrush blant befolkningen, sier Syse Christiansen.