Gjenpartsbrev i digital postkasse kan avdekke identitetstyveri

posten Digipost gjenpartsbrev. Foto: Posten.

Personopplysningene til 3,3 millioner nordmenn kan være på avveie som følge av dataangrepet mot Norkart. Ved å jevnlig sjekke om gjenpartsbrev for kredittsjekk har kommet i den digitale postkassen, kan identitetstyveri oppdages raskt.

Mange er bekymret for sine personopplysninger etter angrepet mot Norkart, og folk tar nå grep for å sikre seg mot identitetstyveri. Å sjekke den digitale postkassen sin jevnlig er et viktig preventivt tiltak for å forebygge og oppdage identitetstyveri.

Informasjon fra blant annet offentlige virksomheter og banker er noe av det man kan få i den digitale postkassen, og såkalte gjenpartbrev av kredittvurderinger.

– Forsøk på å ta opp kreditt vil i de fleste tilfeller resultere i en kredittsjekk. Alle kredittopplysningsforetakene sender gjenpartsbrev via Digipost, og hvis du har en digital postkasse varsles du raskt etter kredittsjekken er utført. Gjenpartsbrevet forteller hvem som har sjekket din kreditt, og hvilke opplysninger de har fått. Ved å lese brevet tidlig kan du avdekke et eventuelt identitetstyveri, og på den måten bidra til å begrense skadeomfanget, sier Thomas Mathisen, direktør for Digipost.

Om man frykter at man er offer for ID-tyveri eller at noen vil misbruke opplysninger for å få kreditt, er det mulig å sperre for kredittsjekk. Les mer om denne anbefalingen fra Datatilsynet.

NorSIS oppfordrer til årvåkenhet

Datalekkasjen ved Norkart er svært alvorlig fordi den potensielt kan føre til at personopplysninger til alle norske boligeiere kan misbrukes til ID-tyveri. Årets ID-tyveriundersøkelse viser at over 150 000 nordmenn har blitt rammet av ID-tyveri de siste to årene.

– Det er derfor viktig å ta noen grep selv. Et av tiltakene er å ta i bruk digitale postkasser. Dette er en sikker måte å motta skriv og andre dokumenter på og man vil raskere kunne oppdage forsøk på misbruk av sin egen identitet. Det er viktig å sjekke innholdet i postkassen ofte og nøye, og vi anbefaler også å sperre for kredittsjekk. Vær særlig oppmerksom på det du får på e-post eller i den fysiske eller digitale postkassen av ordrebekreftelser, gjenpartsbrev av kredittopplysninger, bekreftelser på inngåtte avtaler og lignende, sier administrerende direktør i NorSIS, Lars-Henrik Gundersen.

Nettvett.no finnes flere gode råd for deg som enten har vært utsatt for ID-tyveri eller ønsker å sperre tjenester som kan misbruke dine kontoer og data.

Sikker digital postkasse

Både myndigheter og private avsendere benytter seg av digital postkasse til forsendelser av sensitive opplysninger og viktige dokumenter. De digitale postkassene har høy sikkerhet og alle avsendere og mottakere er verifiserte. Dette er den raskeste og sikreste måten å motta informasjon om kredittsjekk på, og mange av de berørte vil få sine gjenpartsbrev hit.

– Over 2,7 millioner nordmenn har opprettet sin digitale postkasse i Digipost, og selv om de fleste er flinke til å sjekke postkassen sin regelmessig, er det også de som ikke er det. Vi vil oppfordre alle til å følge ekstra nøye med i ukene og månedene som kommer, avslutter Thomas Mathisen.