Frykter mange vil slutte å skifte dekk for å spare penger

biler Bil, illustrasjosnbilde. Foto: Pixabay.

I en spørreundersøkelse for Tryg Forsikring svarer 1 av 3 unge sjåfører at de vil vurdere å kjøre med piggfrie vinterdekk hele året for å spare penger. – Vi frykter mindre trafikksikkerhet, og økt antall bilskader på grunn av dyrtid, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg.

I spørreundersøkelsen, som er foretatt i oktober av YouGov på vegne av Tryg, svarer 33 prosent i aldersgruppen 18 til 29 år at de vil vurdere å kjøre med piggfrie vinterdekk hele året for å spare penger, mens andelen er 20 prosent i alderen 30 til 39 år.

– Dette viser at svært mange bilister vurderer å slutte å helt skifte dekk for å spare penger. Det bekymrer oss. Vi frykter det vil gi mindre trafikksikkerhet, og en økning i antall bilskader. Vi forstår at folk ønsker å spare der de kan nå, men man må være klar over at det å bruke piggfrie vinterdekk hele året har sine klare ulemper, og kan i verste fall være trafikkfarlig. De gir dårligere bremseytelse og økt fare for vannplaning om sommeren, samtidig som de slites fortere ned, noe som fort går ut over ytelsen om vinteren, sier han.

I undersøkelsen kommer det også frem at andelen som svarer at de vil vurdere å kjøre med piggfrie vinterdekk hele året for å spare penger faller drastisk i aldersgruppen fra 40 år og oppover. Geografisk er det høyest andel i Vestland og lavest i Trøndelag og Nord-Norge.