Forskning: Smarte strømmålere med avvik på opptil 582 prosent

I løpet av året skal drøyt halvparten av alle norske strømkunder få ny digital strømmåler installert hjemme. I en ny studie fant nederlandske forskere store avvik mellom avlesning på slike strømmålere og faktisk strømforbruk. Illustrasjonsfoto: Edinburgh Greens/ Flickr.com

Fem av ni målere ga avlesning som var vesentlig høyere enn energiforbruket, viser en ny studie. – Gjelder ikke våre målere, sier Hafslund.

Skrevet av: Leni Aurora Brækhus, ABC Nyheter (Pengenytt samarbeider med ABC Nyheter. Les mer om det her. Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter).

Det er nederlandske forskere som står bak en undersøkelse av den nye typen strømmålere som skal installeres i alle norske hjem.

Forskere ved Universitetet i Twente (UT) og Amsterdams universitet for anvendt vitenskap (AUAS) har gjennomført eksperimenter som viste at fem av de ni målerne som ble testet, ga avlesing som var mye høyere enn det faktiske energiforbruket, melder nettstedet Sciencebulletin.org.

På det verste var avlesningen 582 prosent høyere enn det faktiske forbruket, ifølge studien som ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet IEEE Electromagnetic Compatibility Magazine.

To av målerne ga avlesninger som var 30 prosent lavere enn faktisk energiforbruk.

Les også:  Slik reduserer du strømregningen

Størst avvik med dimmere, energipærer og LED

Hver av målerne ble testet i minst en uke. De største unøyaktighetene så forskerne da dimmere kombinert med energipærer og LED-pærer var koblet til systemet.

– Dette var laboratorietester, men vi unngikk å bruke eksepsjonelle forhold, sier en av forskerne bak studien, Cees Keyer ved AUAS, ifølge Science Bulletin.

Avvikene skyldes de nye strømmålernes design i kombinasjon med bruk av energisparende utstyr. Dette fører til at elektrisiteten som brukes, ikke lenger har en perfekt bølgeform, men heller et uregelmessig mønster.

De som har utviklet de nye strømmålerne, har ikke tatt nok høyde for bruk av slikt utstyr, mener forskerne.

Les også:  Datatilsynet skeptisk til digitale strømmålere

Hafslund: – Gjelder ikke våre målere

Kommunikasjonsdirektør Truls Jemtland i Hafslund, som er Norges største strøm- og nettleverandør, opplyser til Dinside.no at selskapet benytter målere med en annen teknologi enn de som er undersøkt av de nederlandske forskerne.

Selv om også Hafslunds Aidon-målere kan gi avvik, er disse små, ifølge Jemtland.

En av målerne i den Nederlandske testen som benytter samme prinsipp for strømmåling som Aidon-målerne (strømtransformatorer), opplevde avvik på mellom minus ti og pluss åtte prosent.*

Senioringeniør Hossein Piltan i Justervesenet er kjent med den nederlandske rapporten.

Han opplyser til Dinside at de målerne som installeres i Norge har gått gjennom to kontroller. Det er en typegodkjenning av målertype og en sluttkontroll av hver enkelt måler.

Justervesenet har egne planer om å gjøre tester av de nye målerne i løpet av året.

Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter.

Les også:  Enklere å være strømkunde med smarte målere

* Korrigert: Avsnittet er korrigert da det ikke kom tydelig frem at Jemtland refererer til målere som bruker samme metode for strømmåling som Aidon-målerne, ikke avvik målt fra Aidon-målerne.