Én av ti bedriftsledere synes det er greit å unndra skatt

Skattedirektør Hans Christian Holte kan skryte av næringslivsledernes oppfatning av Skatteetatens innsats, men har fortsatt et stykke å gå i forhold til deres holdninger. Foto: Skatteetaten

Andelen bedriftsledere som tror skattejuks blir avslørt er rekordhøy, men mange aksepterer at en virksomhet bevisst unndrar skatt og avgift.

Mer enn tre av fire bedriftsledere i Norge mener det er stor sannsynlighet for at Skatteetaten oppdager skatte- og avgiftsunndragelser, dersom noen unnlater å rapportere inn alt.

Det går frem av undersøkelsen Sero 2017, som er Skatteetatens årlige undersøkelse blant ledere i norsk næringsliv om etterlevelse, rapportering og oppdagelsesrisiko.

Andelen bedriftsledere med stor tiltro til Skatteetaten har aldri vært høyere etter at undersøkelsene startet i 2006.

På spørsmål om hvorfor sannsynligheten er høy, svarer de fleste det skyldes gode kontrollrutiner og at skattemyndighetene vet hva de skal se etter.

Økt oppdagelsesrisiko reduserer unndragelser, ifølge Skatteetaten. Dette skyldes at skattyter vil vurdere gevinsten av å unndra opp mot risikoen for å bli oppdaget og størrelsen på straffen.

Annonse:


Les også: Vil innføre enklere regnskapsregler for småbedrifter

Ni prosent synes det er det er greit å jukse

Næringslivsledere innen bygg og renhold mener det er lettere å unndra skatter og avgifter i egen bransje enn hva ledere i andre bransjer mener om sin bransje.

Hver tredje leder i snekkerbransjen mener for eksempel at det ikke er vanskelig å unndra skatt og avgift.

– Dette viser at vi i samarbeid med de andre kontrolletatene og politiet må prioritere de mest utfordrende bransjene, som bygg og rengjøring, når det gjelder tiltak for å øke etterlevelsen, sier skattedirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Årets undersøkelse viser også at ni prosent av bedriftslederne synes det i enkelte tilfeller kan aksepteres at en virksomhet bevisst unndrar skatt og avgift, og denne andelen har holdt seg stabil siden 2014.

Aksepten er størst i de bransjene som myndighetene retter spesiell oppmerksomhet mot, og i renholdsbransjen svarer hele 20 prosent at det er greit å jukse med skatt og avgift.

Det er også større aksept for å unndra skatt- og avgifter blant de som har privatpersoner som kunder enn blant de som primært jobber med bedriftskunder.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Norges beste arbeidsplasser er kåret. Dette er hemmelighetene deres

Regjeringen gir skattelette til gründere

Én av fem nordmenn vil slutte i jobben og starte for seg selv

Siv Jensen: – Vi vil legge til rette for økt privat sparing til pensjon

Her er tipsene dersom du frykter at arveavgiften blir gjeninnført