– Det er mange som faller utenfor

bonnierØkonomikommentator i NRK, Cecilie Langum Becker. Foto: Bonnier Norsk Forlag.

Som økonomiekspert opplever Cecilie Langum Becker at mange ikke har kunnskap nok og forutsetninger til å ta gode valg for sin privatøkonomi. – Dette er et demokratisk problem, sier hun.

Økonomikommentator i NRK, Cecilie Langum Becker, er tett på alt som beveger seg i norsk og internasjonal økonomi. En av hennes viktigste oppgaver er å forklare til dels kompliserte sammenhenger i klartekst. Og de siste årene har hun hatt nok å gjøre – pandemi, råvaremangel, strømkrise, sanksjoner og skatteflukt har gjort behovet for oversikt større enn noen gang.

Fra tidlig handel og markedets usynlige hånd, til krypto og lønnsforhandlinger tar Langum Becker deg gjennom det økonomiske maskineriet i boken «Kan vi ikke bare bruke oljepengene, da?». Hun viser hva som skjer når noe svikter, hvilke verktøy som kan reparere skadene – og hvordan de påvirker din lommebok.

Folk har spørsmål

Boken har undertittelen «Alt du bør vite om økonomi, men ikke tør spørre om».

– Den oppsummerer egentlig innholdet godt. I jobben min som økonomikommentator i NRK er jeg tett på folk, og får spørsmål som jeg tror mange kan relatere seg til. Alle disse forsøker jeg å svare på etter beste evne i boken, sier Langum Becker.

Hun opplever at mange ikke helt forstår hva som skjer på makroøkonomisk plan, altså de store linjene.

– En konsekvens er at det er mange som faller utenfor, fordi de ikke har kunnskap nok og forutsetninger til å ta gode valg for sin privatøkonomi. Dette er et demokratisk problem, og makroøkonomi burde være grunnskolepensum, mener Langum Becker.