Bedrifter dropper julebord og gaver i år

jul Juledekorasjon, illustrasjonsbilde. Foto: Prixabay.

I en fersk undersøkelse sier over halvparten av de mindre bedriftene at de kutter ut julebord eller julegaver til de ansatte i år. De store strammer også inn pengebruken. 

Tallene kommer frem i en fersk undersøkelse gjennomført av Kantar på vegne av SpareBank 1 Østlandet. 1300 bedrifter og 1200 privatpersoner er spurt.

Mens totalt 45 prosent av bedriftene i undersøkelsen sier de ikke skal bruke penger på julegaver eller julebord til de ansatte i år, svarer 2 av 10 de skal bruke mindre penger. 3 av 10 skal bruke like mye som før, mens kun tre prosent skal bruke mer.

Ser seg nødt til å stramme inn

– Det er tøffere tider for mange bedrifter nå med et høyere kostnadsnivå enn tidligere. Mange ser seg nødt til å stramme inn, og da er arrangementer noe som ofte rammes. Samtidig er slike sammenkomster viktige for samholdet i bedriften, og mange vil nok arrangere juletilstelninger for de ansatte som ikke nødvendigvis koster penger, sier Monica Hoff Mathisen, regiondirektør for bedriftsmarkedet i SpareBank 1 Østlandet.

De store sparer inn, de små kutter ut

Både de små og større bedriftene planlegger å spare inn på julebord og julegaver til ansatte, men det er i størst grad de små som kutter det helt ut. Hos bedrifter med mer enn 50 ansatte vil 1 av 4 bruke mindre penger på julebord og gaver, mens 16 prosent vil kutte det helt ut.

Halvparten vil bruke like mye som før. Blant bedrifter med færre enn ti ansatte vil 2 av 10 bruke mindre penger, mens over halvparten vil droppe det.

Folk kniper inn på julegavene

Også privatpersoner ser på hvordan de kan stramme inn juleforbruket. 1 av 3 svarer at de skal bruke mindre penger på julegaver i år enn tidligere. Halvparten skal bruke like mye som før, mens kun fire prosent svarer at de planlegger å bruke mer.

– Økte levekostnader gjør at mange må prioritere pengebruken hardere. Mange føler et press på gaver og annet inn mot jul, men i år er det ekstra viktig at vi senker forventningene. Jula handler ikke om hvor mye man bruker eller hvor mange gaver man får, sier Mathisen.

3 av 4 sier at de ikke trenger mange gaver for å få en fin jul.

– Det er godt å se. Fremfor å bruke penger på gaver kan man avtale å gjøre noe hyggelig sammen eller gi bort en tjeneste. Det er noe mange setter pris på. I tillegg sier 1 av 3 at det er aktuelt å gi en eller flere brukte gaver i år. Det er lurt, det sparer både lommeboka og miljøet, sier Mathisen.