17. mai-feiring: Handlet til nye dagsrekorder

BankID BankAxept Feiret nasjonaldagen med rekordstore innkjøp 15. og 16. mai. Foto: © Stian Schløsser Møller / Samfoto 2022.
Årets 17. mai-feiring med Kristi Himmelfartsdag den 18. mai, ga nye dagsrekorder for handelen. Den 16. mai handlet vi for 3,2 milliarder kroner. 15. mai endte handlekurven på 2,6 milliarder kroner, viser tall fra BankAxept.

De store festdagene i forbindelse med jul, påske og 17. mai er tradisjonelt de aller største handledagene. Forrige toppdag for handelen var 5. april da vi handlet for 2,35 milliarder kroner.

– Vi brukte mer penger på dagligvarer enn vi vanligvis gjør i hverdagen. Nesten 50 prosent av det vi handlet før 17. mai, var fra matbutikker. På hverdagene utgjør dagligvarer bare rundt 40 prosent, sier Kjetil Bøe, leder for Betaling i BankID BankAxept.

Full fres på byen

På den store festdagen 17. mai, handlet vi for 463 millioner kroner, 5 prosent mindre enn i fjor. Vi brukte likevel over 50 prosent mer enn i 2021.

Om lag halvparten av pengene ble brukt på mat og drikke på bar og restaurant. Trenden var lik for alle de store byene, der vi brukte litt mindre på byen enn i fjor, men handlet for litt større beløp per kjøp.

– Denne 17. mai-feiringen ble pengebruken ikke like høy som i fjor. Det var som forventet når selve «frigjøringen» fra koronaepidemien ble feiret i fjor, sier Kjetil Bøe.