Unngå disse fellene: Dette bør du vite før du pusser opp baderommet

baderom Baderom, illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay.

Drømmer du om et flunkende nytt baderom denne våren? Eller kanskje du bare ønsker å gi badet et ansiktsløft med nye fliser og armatur? Her er ekspertenes beste tips for å unngå de store baderomsfellene.

Oppussing er en skrekkblandet fryd for mange, og det blir særlig tøft når prosjektet går utover både tålmodigheten og lommeboka. Badet er vanligvis det dyreste rommet i hjemmet å renovere per kvadratmeter. Feil, justeringer og forsinkelser kan derfor bli en kostbar affære, dersom du ikke er nøye fra start.

Så hvordan kan du unngå baderomstabber som feil vanninstallasjon eller mangler rundt våtromsnormen? Her er fem tips fra baderomsprodusenten Grohe og rørleggerbedriften Aquarør AS for å ta kontroll over oppussingen fra A til Å.

1. Se opp for unødvendige overraskelser

Før du begynner å flytte toalettet eller rive opp fliser, bør du lage et realistisk budsjett som danner et økonomisk rammeverk for oppussingsprosjektet. Legg til alle potensielle utgifter og kostnader som kommer med renoveringen. Du bør også sette av et par ekstra midler, mener ekspertene.

– Et realistisk oppussingsbudsjett bør også inneholde en buffer på 10 til 15 prosent av totalbeløpet, slik at det er plass til uforutsette kostnader. Merverdiavgift kan også slå ut på totalbudsjettet, så vær obs på om fagfolk inkluderer dette i prisen eller ikke, sier Jorunn Tharaldsen, Key Account Manager for Architects & Designers i Grohe.

2. Tenk utenfor boksen

Er du skråsikker på at baderommet ditt trenger en totalrenovering? Dersom du har låst deg fast i tanken på et flunkende nytt bad, kan det være lurt å få en venn eller et familiemedlem til å ta en kikk med friske øyne.

– Det er verdt å tenke på både de små og de store elementene, før du blar opp tusenlappene. Da kan en venn være til god hjelp. Er det doens berøringsplate, et nytt dusjhode eller en sprek farge på hyller og skuffer som skal til for følelsen av et fresht og nytt baderom? Eller er det mer som skal til, og du trenger å flytte rundt på toalett, dusj og vask for optimal planløsning? Jo mer du tar høyde for i forkant, desto mindre sjans er det for at det oppstår situasjoner underveis som gjør renoveringen vanskeligere, sier Tharaldsen.

3. Legg vekk Pinterest, og tautgangspunkt i det du har
Får du opp det ene perfekte baderommet etter det andre på sosiale medier, og begynner å sammenligne disse med ditt tilsynelatende kjedelige og gamle baderom? Et nytt bad starter ofte med en drøm, men for mange er det ikke alltid at drømmen matcher lommeboka eller forutsetningene. Hvis du føler deg litt overveldet, kan det være en god idé å starte med ditt nåværende bad, mener Tharaldsen.

– Legg vekk Pinterest og andre inspirasjonsplattformer et lite øyeblikk. Er det elementer du liker på baderommet ditt som du gjerne vil beholde? Hva fungerer godt, og hva skaper irritasjon? Skal vanninstallasjonene bli der de er eller skal de flyttes på? Tar du utgangspunkt i det som allerede finnes, har du allerede kommet langt.

Står du derimot litt fast, eller bare er ute etter litt inspirasjon til badet, kan du med fordel sjekke ut sosiale medier og interiørmagasiner. Grohe har også et lite univers med innspill og ideer, hvor du kan trikse og mikse som du vil. Men husk at trender og tendenser endrer seg raskt. Det er deg og ditt behov som gjelder, så gå for noe du selv liker og som har optimal funksjon, oppfordrer Tharaldsen.

4. Lover, regler og byggetillatelser – gjør det skikkelig fra start!

Dersom du har planer om å gå all in med baderomsprosjektet, må du gjøre deg kjent med lover og regler for at drømmen ikke skal bli til et mareritt. Dersom vann- og elektriske installasjoner må flyttes rundt på, for eksempel, er det flere lover og forskrifter du må være oppmerksom på for å ikke gå i baderomsfellen.

Så hva bør du egentlig vurdere før du kontakter en fagperson som kan hjelpe deg med å lage drømmebadet ditt? Det enkle svaret er: Så mye som mulig. Det sier Bernardo Escobar, daglig leder i Aquarør AS.

− Før du pusser opp er det lurt å sette seg inn i regelverket for å sikre at du vet hvilke lover som beskytter deg som privatperson og kjøper av tjenester og utstyr. Dette gjelder blant annet angrerettloven, el-tilsynsloven, forbrukerkjøpsloven, TEK17, våtromsnormen, plan- og bygningsloven og håndverkertjenesteloven.

Trenger du byggetillatelse? Dette avhenger av hvor du bor. Søknad om byggetillatelse til kommunen er påkrevd dersom du setter opp et bad i et rom som ikke er godkjent for varig opphold, eller bygger et bad i nybygg. Skal du utvide ditt eksisterende bad eller flytte det til en annen del av huset, trenger du vanligvis ikke tillatelse fra kommunen. Dobbeltsjekk allikevel, presiserer Escobar:

− Dersom en utvidelse av badet krever at du går gjennom en bærevegg, må du søke om byggetillatelse likevel. I leiligheter og bygårder må du stort sett søke til sameiet ved utskiftning av sluk, der branncellen brytes. Og er du i tvil, er det alltid lurt å kontakte kommunen din for en avklaring.

Ved prosjektslutt, bør du samle opp all nødvendig dokumentasjon på ett sted. Et splitter nytt bad får automatisk nest dårligste karakter i et boligsalg, dersom du ikke kan vise til tilstrekkelig dokumentasjon på arbeidet utført.

5. Gjør-det-selv eller profesjonell hjelp?

Kanskje du er av den praktiske typen, og er vant til å kaste deg ut i ulike oppussingsprosjekter på egen hånd? Da er det viktig å huske på at det finnes grenser for hva du kan gjøre selv når det gjelder oppussing av bad.

− Som en tommelfingerregel har du lov til å gjøre alle de overfladiske tingene selv, som å male eller legge fliser. Dette er renoveringsarbeid som ikke har noe med strøm eller vann å gjøre. Så fort det gjelder rørleggerarbeid eller elektriske installasjoner, må du ha en autorisert fagperson til å gjøre det for deg, sier Bernardo.

For ordens skyld skal det nevnes at du har lov til å skifte brytere og stikkontakter, men du kan ikke legge til en ny stikkontakt. Dersom du bestemmer deg for å bytte ut fliser selv, bør du også være oppmerksom på at det er regler som må overholdes når du legger gulv, setter opp vegger og installerer varmekabler på badet ditt. Skulle det oppstå en skade på badet ditt, er det forsikringsselskapet ditt som vurderer om du har handlet uaktsomt. Dersom du ikke kan bevise at faglærte har gjennomført arbeidet, risikerer du at forsikringsselskapet ikke vil dekke kostnaden.

6. Lag en detaljert kjøreplan

Å pusse opp badet kan fort utvikle seg til et omfattende prosjekt – særlig ved en totalrenovering. Derfor er det absolutt anbefalt å lage en detaljert kjøreplan som inkluderer hva og når alt skal skje. Pass også på at alle produkter og alt materiell bestilles i tide, så du ikke opplever forsinkelser grunnet mangel på produkter.

Vanligvis kan du dele planen inn i tre hovedpunkter. Om du ansetter et firma med en totalentreprenør i spissen, tar de seg av punkt to og tre for deg.

• Planleggingsfasen: Hvordan skal badet se ut, hva er budsjettbegrensningene, hvor trenger du å innhente råd, priser og tilbud, og hvor får du tak i ulike regler, forsikringer og tillatelser.

• Utføringsfasen: Når – og i hvilken rekkefølge skal de ulike oppgavene utføres. Legge rør, trekke strøm, legge gulv gjøres fortløpende. Pass på at alt materiell bestilles i tide til arbeidet skal utføres.

• Avslutningsfasen: Her skal det nye badet gjennomgås og kvalitetssikres. Vær nøye slik at eventuelle feil eller mangler løses umiddelbart. Det er også her du mottar dokumentasjon på utført arbeid av fagfolk.