Tolletaten advarer mot falsk og farlig alkohol

sprit alkohol Vodka, illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay.

Vurderer du å kjøpe billig sprit? Tolletaten advarer nå russen og resten av befolkningen mot å kjøpe og drikke brennevin fra ulovlige utsalgssteder. Den kan være falsk, svært helseskadelig og i verste fall føre til dødsfall.

Tolletaten har de siste årene registrert økt smugling og fortolling av tomme brennevinsflasker, plastkorker og falske flaskeetiketter til verdenskjente brennevinsdestillerier. Utviklingen gir grunn til sterk bekymring for at det foregår ulovlig omtapping, produksjon og salg av sprit utgitt for å være originalvarer.

– Vi er dessverre nødt til å gå ut med en ny advarsel om falsk alkohol, kun et halvt år siden vi gjorde det sist. Nylige beslag gir ekstra grunn til bekymring, samtidig som vi er på vei inn i russetid og sommersesong, med tilhørende høyt nivå på festlige aktiviteter. Det er viktig at alle, uansett alder, forstår at det på ingen måte er trygt å kjøpe eller drikke ulovlig brennevin. Selv om det ser ut som originalvare, så kan innholdet være livsfarlig, advarer tolldirektør Øystein Børmer.

Etaten mistenker at spriten som fyller de tomme flaskene blir fortollet inn i Norge og feildeklarert som andre flytende varer. Tolletaten har nylig avdekket mistenkelig import av isopropanol, som er en giftig alkohol brukt som løsemiddel i blant annet desinfeksjonsmidler og vindusspylervæske. På bakgrunn av en mulig kobling til smugling av tomme flasker mener Tolletaten at det er nødvendig å advare mot ulovlig og helseskadelig brennevin.

Undersøkelser etaten har utført indikerer at isopropanol kan renses ved hjelp av destillasjon, slik at vanlig alkohol frigjøres. Risikoen er samtidig stor for at betydelige mengder av skadelige stoffer ikke fjernes i prosessen. Isopropanol er svært helseskadelig i seg selv, samt at det ved destillasjon ofte benyttes andre skadelige stoffer som blir med over i sluttproduktet. Noe som medfører alvorlig fare for liv og helse.