Studenter på boligjakt: Bruk nesa på visning!

dør Illustrasjonsbilde. Foto: Unsplash.
Har du kommet inn på drømmestudiet og skal finne ditt eget sted å bo for første gang? Når du skal på visning er det ikke nødvendigvis så lett å vite hva du skal se etter, om du aldri har gjort det før.

Det er mye spenning i lufta når du skal på din første visning. Du har funnet en leilighet, hybel eller et rom i riktig prisklasse, passe langt unna studiestedet – og nå er du på vei for å se om det er et sted du kunne tenke deg å bo.

– Et godt tips til deg som er på visning, kanskje for første gang, er å bruke nesa når du er på badet, sier Kristian Owren, administrerende direktør i IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør. – Det er et par ting du kommer til å merke deg med en gang du går inn på en del bad.

Tegn på fukt

At det er mye fukt på et bad hører til badets natur; dusj og badekar, klær som henger til tørk, men også vasken vi vasker henda i, bidrar til en høyere luftfuktighet på bad enn andre rom i huset. Det er derfor bad skal ha god ventilering og avtrekk, slik at denne fuktige luften blir trukket ut av rommet. Om fukten blir fanget i rommet, kan man oppleve dannelse av muggsopp.

– Mye fukt og høy varme over tid lager mye mugg, fortsetter Owren. – Hvis du ikke ser noen ting, men det lukter litt rart, bør et par varsellamper blinke. Det beste rådet, hvis du ikke får noen gode svar, det er rett og slett å dra på en annen visning.

Å bli utsatt for muggsopp kan føre til en rekke luftveisproblemer, men også konsentrasjonsvansker, tretthet og hodepine.

Skal være rent

Owren kommer også med andre gode tips når det kommer til baderommet.

– Du kan også lære mye om vannkvaliteten der du skal flytte, ved å se på dusjkabinettet. Drar du fingrene over på innsiden av dørene, og kjenner at det ikke er helt glatt, kan det være én av to ting. Det kan være såperester fra de forrige beboerne som har flyttet ut, men det kan også være kalk.

Kalk må skrubbes av, og Owren anbefaler at du ber utleier fjerne dette før du flytter inn, så ikke du får ansvaret selv. Kalk finnes naturlig i vannet, men kan fort bygge seg opp som et tykt, flekkete belegg på ulike overflater på badet. Dette kan du selv holde i sjakk ved regelmessig fjerning.

– Titt på fugen, at den er hel og uten misfarge. Ta en titt ned i sluket, det bør også være rengjort før du flytter inn.

Ta bilder av alt

Det er ikke uvanlig at små skader på boligen oppstår i hverdagen, være seg små hakk i gulvet, eller et skrap på veggen.

– Det siste tipset, og det gjelder ikke bare badet, er å ta bilder av alt. Da har du det til den dagen du skal flytte ut, avslutter Owren.

Du bør ta minst to bilder i hvert rom; fra døråpningen mot vindu, og fra vindu mot døråpning. Bruk et liggende format; da får du med deg de fleste vinkler og vegger. I tillegg går du sammen med utleier ved overtagelse og tar detaljbilder av skadene dere finner underveis. Disse kan du for eksempel sende på epost til utleier med en gang, så dere har dem lagret et trygt sted til dagen du skal vaske deg ut.