Regjeringen vingeklipper app for dagligvarer

Illustrasjonsfoto: Pixabay

Forbrukerrådet lanserte nylig appen Peiling, som opprinnelig skulle inneholde prisinformasjon på dagligvarer. Men det var før næringsminister Monica Mæland satte foten ned.

I fjor vår vedtok Stortinget opprettelsen av en ny dagligvareportal. Dette skjedde to år etter at Forbrukerrådet først fremmet forslaget om en slik informasjonstjeneste til forbrukerne.

Fra før har Forbrukerrådet hatt stor suksess med prissammenligningstjenestene Finansportalen og Hvakostertannlegen.no.

Forbrukerrådets plan var å tilby en lignende tjeneste for dagligvarer. Det fikk de imidlertid ikke lov til av Regjeringen, så nå lanseres appen Peiling med kun næringsinnhold og ingredienser.

– Vi har alle prisene hos oss. Vi kunne gitt eksakt prisinformasjon til kundene, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet, til NRK.

Flesland mener det er rart at dagligvarebransjen er den eneste bransjen hvor pris ikke kan vises til forbrukerne, spesielt når kjedene selv vet alt om konkurrentenes priser.

Les også: NAF advarer mot høyere drivstoffavgifter

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Skylder på dårligere konkurranse

Regjeringen, og næringsminister Monica Mæland (H) mener konkurransen blir dårligere hvis en app gir kundene tilgang til alle matvareprisene.

– Jeg skjønner at det kan være vanskelig å forstå, men det er av hensyn til forbrukerne. Vi tror prisene blir likere og at kjedene samarbeider mer hvis alle prisene kommer med i en slik portal, sier næringsminister Monica Mæland, som støtter seg til råd fra Konkurransetilsynet.

– At kjedene i dag undersøker hverandres priser forklarer hvorfor Staten ikke skal opplyse om prisen, legger hun til.

Det er en konklusjon professor Steinar Strøm er uenig i. Ifølge han kan frittstående kjøpmenn med kjennskap til prisene motvirke et stilltiende samarbeid.

– Kjedene har allerede informasjon om hverandres priser. Forbrukerne vet langt mindre og ville hatt glede av tilgang til prisene, sier Steinar Strøm, professor i økonomi, til statskanalen.

Les også: Svenske butikker kan nekte deg å betale med kontanter

Les også: Dette ville bensin og diesel kostet dersom oljeprisen falt til null