Regelmessig AC-service sparer både penger og stress

hkstrategies AC-service sparer penger og stress. Foto: Vianor Skandinavia.

Et velfungerende AC-system sikrer komfort, sikkerhet og lavere kostnader gjennom komfortabel temperatur, luftfuktighet og redusert drivstofforbruk. Systemet bør sjekkes hvert år av en godkjent servicetekniker.

AC-systemet trenger regelmessig service for å fungere optimalt. På service tømmes det gamle kjølemiddelet, deretter undertrykkes systemet for å fjerne fuktighet som reduserer risikoen for korrosjon. Til slutt fylles systemet med igjen med kjølemiddel, sporstoff, og olje.

– Fukten i AC-systemet kan forårsake korrosjon som kan skade kompressoren eller ekspansjonsventilen. I verste fall kan AC-systemet slutte å fungere helt. Det er verdt å investere i AC-service for å slippe omfattende reparasjoner på lang sikt, sier Sjur Aamodt, Bilservicesjef i Vianor Skandinavia.

Velfungerende AC er skånsomt for motoren og minsker drivstofforbruk

AC-service inngår vanligvis ikke i en vanlig bilservice, men det anbefales at AC-systemet sjekkes hvert år og det er kun godkjente serviceteknikere som har lov til å utføre servicen.

– Regelmessig AC-service gjør at bilens motor har mindre belastning ettersom et dårlig fungerende AC-system krever mer av motoren. AC-systemet kan miste omtrent ti prosent av kjølemiddelet hvert år og kompressoren må som en konsekvens av dette jobbe hardere, som igjen øker drivstofforbruket. I tillegg øker et velfungerende AC-system både komfort og sikkerhet på de lengste kjøreturene gjennom sommeren. Når temperaturen og luftfuktigheten er komfortabel kan du konsentrere deg om kjøringen, forteller Aamodt.

Hvilken type kjølemiddel som brukes avhenger av bilens alder. Hos Vianor kontrollerer en sertifisert kjøleteknikker hvilken type kjølemiddel bilen din skal ha, så du slipper å ta denne vurderingen på egen hånd.

Nytt kupéfilter holder pollen og støv unna

Bilens kupéfilter byttes en gang i året for å sikre god luftkvalitet i kupeen.

– Rent kupéfilter øker også kjørekomforten. Hvis filteret er tett eller fuktig forringes kvaliteten på luften som slipper inn i bilen. Et rent kupéfilter slipper ikke inn pollen eller støv fra luften utenfor bilen. Dette øker kjørekomforten om sommeren betydelig, avslutter Aamodt.