Nordnet-kunder storkjøper aksjer til tross for resesjon

mads nordnetMads Johannesen. Foto: Nordnet.

Juli måned er som alltid en travel måned med kvartalstall i fokus. Samtidig har det vært store makroøkonomiske nyheter som har satt sitt preg på markedet. Til tross for dette nettokjøper Nordnet kundene for 1 milliard kroner.

Private investorer hos nettmegleren Nordnet omsatte aksjer for 25,4 milliarder kroner i juli og netto ble det kjøpt aksjer for 1 milliard kroner. Aker BP troner på toppen over de mest kjøpte aksjene, med et nettokjøp på 272 millioner kroner. Rec Silicontopper salgslisten, med et nettosalg på 43 millioner kroner.

– Aker BP kom i likhet med de fleste andre oljeselskaper med strålende kvartalstall. Selskapet meldte om en meget god kontantstrøm og varsler et økt utbytte som følge av høy inntjening. Av de topp fem mest handlede aksjene denne måneden er fire av de fem oljerelaterte. Dette tilsier at det fortsatt er stor investeringsvilje i olje- og oljeselskaper. Kvartalstallene og den ekstreme lønnsomheten disse viser, gjør at flere utbytteinvestorer nå også har fattet interesse for bransjen. Rec Silicon er den mest solgte aksjen i juli måned. Dette er en aksje som er en favoritt blant tradere og handles til tider mye når det kommer nyheter fra selskapet. Aksjen er også opp 16 prosent siste uken, som tilsier at her er det mye gevinstsikring, sier Mads Johannesen, Investeringsøkonom i Nordnet.

Børsmåneden har vært preget av kvartalstall fra verdens selskaper i tillegg til fokuset på de internasjonale sentralbankene. Både den amerikanske sentralbanken (FED) og den europeiske sentralbanken (ECB) klinket til med hevinger. Selv om dette på kort sikt er negativt for aksjemarkedet, har gode kvartalstall og troen på at inflasjonen er avtakende gjort at indeksene i USA og Norden endte i positivt terreng.

– Verdens sentralbanker har nå utelukkende fokus på å få ned den sterke inflasjonen. Dette beviste både ECB og FED med å sette kraftig opp rentene. USAs sentralbanksjef Jerome Powell indikerte også at dette på sikt ville hjelpe for å få ned inflasjonen. Dette satte blant annet fyr på teknologitunge Nasdaq-100 som reagerte opp 4 prosent på nyheten, forteller Mads Johannesen.

Nordnet kundene kjøper råvareaksjer, selger tidligere vinnere

I løpet av juli måned har olje og oljeservice aksjer vært favoritten blant Nordnets kunder. Aker BP og TGS Nopec er favorittene.

– TGS Nopec kom tidligere denne måneden med oppløftene kvartalstall. Dette har vekket stor interesse blant våre kunder og selskapet er blant de mest kjøpte aksjene for juli måned, fortsetter Mads Johannesen, Investeringsøkonom i Nordnet.

På salgstoppen troner Rec Silicon, Europris og Norsk Hydro som de mest solgte aksjene i juli måned.

– Etter en fantastisk oppgang så langt i år, har det virkelig buttet for Norsk Hydro. Fallende aluminiumspriser, frykt for lavere etterspørsel og en mulig resesjon har sendt aksjen ned fra 90 kroner til 62 kroner avslutter investeringsøkonomen i Nordnet.