Nettsteder skrur opp prisen når nordmenn bestiller ferie

Mange nettsteder tar «Norgesgebyr» når du bestiller deg utenlandsferie. Bildet viser Amadores-stranden på Gran Canaria Foto: Pixabay

Prisen på hotellovernattinger i Las Vegas og Barcelona er opptil 25 prosent dyrere for nordmenn enn amerikanere.

Dagens Næringsliv (DN) har foretatt flere stikkprøver på hotellovernattinger i Las Vegas og Barcelona.

De viser at et rom i fem netter ble mellom 6,4 og 25,4 prosent dyrere når det ble brukt enn norsk nettadresse enn en amerikansk.

Nettsteder kan nemlig gi individuelle priser til kunder, enten basert på geografisk plassering, handlemønster eller sporet adferd på nettet.

Dette kalles prisdiskriminering eller dynamisk prising, ifølge avisen.

– Det er blitt vanlig i dag å justere priser individuelt, tilpasset forventet betalingsvilje og -evne. Vi nordmenn sorteres normalt med høy betalingsvilje og -evne i forhold til mange andre land, sier Ragnar Wiik, leder i Forbruker Europa, til DN.

Les også: Snart kan det bli mulig å samle all din pensjonskapital på én konto

Annonse:

Blir forbud mot geoblokkering

Professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole, Frode Steen, mener at en viss grad av dynamisk prising er nødvendig for reiselivsbransjen.

– Flyselskaper og hoteller har seter og rom å fylle. At de justerer prisene for å fylle kapasiteten er nødvendig for bransjen. Det innebærer imidlertid at prisbildet på reiser blir uoversiktlig og mindre forutsigbart, sier Steen til avisen.

Europaparlamentet, Det europeiske råd og Europakommisjonen har nylig besluttet å forby urettmessig geoblokkering, og forbudet vil tre i kraft i løpet av neste år.

Geoblokkering går ut på å styre hvilke varer og priser du får tilgang til på nett, basert på din geografiske plassering.

Profilering av betalingsvilje er imidlertid ikke regulert foreløpig. Det vil for eksempel si at flyselskaper kan skru opp prisen dersom du er inne og sjekker prisen på en reise flere ganger.

For å unngå dette kan du bruke inkognitomodus, eller privat modus, i nettleseren. Da blokkerer nettleseren alle forsøk på å spore deg.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Stor test: Her er kortene som gir deg størst rabatt på drivstoff

Mange blir svindlet når de leier feriebolig på Kanariøyene

Advarer mot populær billettportal

Nå blir det vanskeligere for strømleverandørene å lure deg med kampanjepriser