Når bør man vurdere lån uten sikkerhet?

Illustrasjonsfoto: Pixabay

Å få et lån uten sikkerhet betyr at man tar opp lån uten å pantsette eiendeler – altså uten å gi banken «sikkerhet» i noe vi eier.

Artikkelen er skrevet av WeDigitize

Når det kommer til lån uten sikkerhet er det vanlig å snakke om forbrukslån, og i denne teksten kommer jeg til å bruke begge begrepene mens jeg forklarer når man bør og når man ikke bør vurdere slike lån.

Når gir det ikke mening å ta opp forbrukslån?

Impulskjøp: Det blir fort dyrt hvis man skal bruke forbrukslån til å finansiere kostnader som ikke er helt nødvendige, for eksempel et dyrt bryllup eller en dyr feriereise. Spar heller på forhånd for slike ting.

Nødutgifter: Forbrukslån har vanligvis litt høyere renter enn andre type lån, spesielt for de med dårlig kreditthistorie. Når katastrofen inntreffer kan det bli dyrt hvis man skal ta opp forbrukslån for å dekke utgiftene. For slike kostnader er det bedre å spare opp et «nødfond» – en sparekonto som kan dekke tre til seks måneders levekostnader.

Når gir det mening?

Å ta opp lån uten sikkerhet er lurt når det er billigere enn andre kredittalternativer, og når du enkelt har råd til de månedlige betalingene gjennom hele nedbetalingsperioden. Her er noen av de mest vanlige grunnene til å ta lån uten sikkerhet:

Samle høyrentegjeld

Å ta opp lån uten sikkerhet kan være en god løsning for å samle høyrentegjeld som kredittkortgjeld, inn i en betaling. Dette kalles refinansiering, og ideelt sett har dette lånet en lavere rente enn din eksisterende gjeld, og vil gjøre deg i stand til å nedbetale det raskere.

For eksempel, la oss si at en har kredittkortgjeld på 200 000 kroner og en rente på 25% fordelt på 3 kort, og man setter inn x antall tusen per måned. Hvis heller kan samle all denne kreditten i ett lån, med en rente på 18%, blir det ikke da naturlig at en kan spare flere titusener av kroner?

Oppussing: Du kan vurdere å bruke lån uten sikkerhet for oppussings-prosjekter hvis det tilfører verdi til hjemmet ditt. Slik samler du ikke opp stor kredittkortgjeld, og du må ikke gi opp huset ditt i sikkerhet, slik som du må for å få et boliglån.