«Momskutt» på fisk utløste salgsbonanza

kiwiKIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy. Foto: KIWI.

Da Kiwi innførte «momskutt» på fisk denne høsten, kastet Rema 1000 og Coop Extra seg med. Resultatet? Nordmenn valgte fisk til middag.

– Det er gledelig å se at folk ønsker å spise mer fisk.

Det sier Agnete Bell fra Norges sjømatråd. Hun applauderer Kiwi sitt initiativ om å heve folks fiskekonsum ved å senke prisen tilsvarende momsen.

Kampanjen varte i seks uker, fra midten av august til 1. oktober. Kiwi solgte 457 tonn mer fisk i kampanjeperioden, sammenlignet med samme periode i fjor. Dette er en økning på 48,4 prosent.

Frossen laks ble en vinner

Bell forteller at frossen fisk ble en hit for alle de tre lavpriskjedene som deltok i kampanjen.

– Salget gikk opp med 25 prosent i volum hos lavpriskjedene totalt, sammenlignet med fjoråret. Laks var en soleklar favoritt, med en volumøkning på hele 43 prosent.

Også bearbeidede fiskeprodukter, som fiskekaker, fiskeburgere, fiskegrateng og panert fisk, fikk en solid økning.

For dyrt å spise sunt

Kiwi selv mener kampanjen er et bevis på at pris er med på å påvirke hva folk handler, og en undersøkelse de gjennomførte i sommer viser at 34 prosent av nordmenn ikke spiser fisk fordi det er for dyrt.

– Myndighetene oppfordrer oss til å spise to-tre fiskemåltider i uken, men da må de legge til rette for det. Det holder ikke med prat og gode råd. Gode råd må rett og slett bli billigere, sa KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy i en pressemelding.

Spesielt populært hos Rema-kunder i Midt Norge

Også Rema 1000 kuttet prisene på fisk tidligere i høst.

– Fisk har hatt en høy prisvekst i det siste, og vi merket at kundene våre handlet mindre fisk før kampanjen. Det ønsket vi å gjøre noe med, sier Pia Mellbye, salgs- og markedsdirektør hos Rema.

– Fiksekuttet var en vellykket kampanje. Den første uken av kampanjen hadde vi høyest vekst, og etter fire uker begynte salget å normalisere seg igjen.

Mest vellykket var det i Midt Norge.

– Der opplevde vi svært kjøpeglade fiskespisere som bidro til mest vekst til kampanjen, utdyper Mellbye.

Lettsaltet torsk, ørretfilet og peppermakrell var favorittene hos Extra

Extra sløyet også prisene på all fersk, frossen og bearbeidet fisk med 20 prosent.

– I kampanjeperioden opplevde Extra en salgsøkning på 40 prosent på vårt aktive sortiment, målt i volum, sier Simen Kjønnås Thorsen, kommunikasjonsrådgiver i Coop Norge.

– Lettsaltet torsk med skinn, ørretfilet med skinn og varmrøkt peppermakrell var de tre produktene som hadde den største salgsøkningen. Vi så også at laksefilet, røkelaks, fiskekaker og fiskeburger var populært blant kundene i perioden, forklarer han.

– Våre kunder er godt vant med å legge fisk i handlekurven, da vi over tid har hatt et fast tilbud med 20 prosent rabatt på et utvalgt fiskeprodukt til middag, avslutter Kjønnas Thorsen.

– Folk vil spise mer fisk

Bell, som jobber med markedsføring av sjømat i Norge og nettsiden godfisk.no, blir inspirert av å se at lavpriskjedene fremmer fisken på eget initiativ – spesielt når resultatet er at folk lar seg friste til å putte mer fisk i handlekurven.

– Det er svært gledelig at lavpriskjedene tar grep for å øke konsumet av fisk, for vi vet at folk ønsker å spise mer mat fra havet. Fisken har mange unike næringsstoffer og proteiner av høy kvalitet, så når det blir fokus i media og gode priser, spiser det norske folk mer og blir flinkere til å følge kostrådene. Og på Godfisk.no finner man et bredt utvalg av gode og enkle oppskrifter som gjør det lett å lykkes med fisken man har kjøpt, avslutter hun.