Mer plass – på samme plass

Rommet oppleves større etter at den ene veggen ble fylt med hyller, synes familien Wold/ Lyngner. Mats valgte selv ut blåfargen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Hvilke muligheter har du når du egentlig trenger mer plass, men ikke har lyst til å flytte?

Skrevet av: Kjersti Blehr Lånkan (NTB)

Det er elleve år siden Anne Wold og Erik Lyngner kjøpte leiligheten på 96 kvadratmeter. Plassen er fordelt på to etasjer og en hems.

Med en gang de overtok leiligheten, gjorde de om kjøkkenet til et ekstra soverom. Nytt kjøkken ble laget i spisestuen, med åpen løsning. De fikk laget en kjøkkenbenk som også var til oppbevaring, og klemte inn en hylleseksjon bak vindeltrappen.

BLIR: Familien Wold/ Lyngnes er glad for at de kunne fortsette å bo i leiligheten. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

Men ettersom barna Maja (11) og Mats (8) vokste til, begynte det å bli for lite med ett ekstra soverom. Maja sov på en åpen hems, men ønsket seg et eget rom hun kunne lukke døren til. Og alle ønsket seg en tv-stue.

– Hvis barna hadde venner på besøk, ble Anne og jeg forvist ned til kjøkkenet, forteller Erik Lyngner.

Hemsen var i liten grad utnyttet og ble blant annet brukt som oppbevaringsplass for alle bøkene i familien.

– Vi trengte et rom til, sier Anne Wold.

Familien trivdes godt i blokken og hadde ikke lyst til å flytte, aller minst barna. Men de ville ha mer plass.

Smarte løsninger

Forvandlingen startet da arkitekt Sindre Sahlqvist Blakar kom inn i leiligheten for å ordne med en list til badet. Da kom han også med noen tips til plassbesparende løsninger i gangen, som familien gjennomførte først.

– Så begynte vi å snakke om andre ting vi hadde lyst til å gjøre her, forteller Lyngner.

Prosjektet vokste, og Blakar koblet på Joakim Astgård. Han driver firmaet Ett Rom Til, som lager plassbesparende løsninger, og foreslo en totalrenovering av andre etasje og hems.

Det ble avgjort at hemsen skulle lukkes. Trappen opp til hemsen skulle skiftes ut. Veggen mellom stuen og Mats’ soverom i andre etasje skulle utnyttes bedre ved å gjøre den om til bokhyller på begge sider. Foringen rundt vinduene skulle fjernes for å gi mer lys. Flere plassbygde hyller og skap skulle på plass, samt en plassbygd sofa på hemsen.

I tillegg skulle de opprinnelige takbjelkene pusses ned, andre etasje med hems skulle helsparkles og males, og det elektriske anlegget skulle skiftes ut.

Annonse:


Tre travle uker

Det var slutten av november 2015. Familien hadde invitert til julaften med gjester i leiligheten tre uker senere, da måtte alt være ferdig.

Hos familien Wold/Lyngner var Astgård prosjektleder for renoveringen og holdt styr på når de ulike håndverkerne skulle inn. Blakar fikk en konsulentrolle og var jevnlig innom. Mens det ble saget og hamret i andre etasje og på hemsen, bodde hele familien i første etasje. Arbeiderne jobbet ikke ut fra tegninger, men ut fra samtaler og ideer.

SKOAKVARIUM: Glassbeholderen med sko bidrar til orden i gangen. Kommoden er laget på botsfengselet i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Alt kunne blitt tegnet ut mer i detaljer, men det hadde blitt fordyrende og tatt lengre tid, sier Blakar, som satte pris på prosessen.

– Den viser at det går an å gjøre noe slikt uten å gjennomplanlegge det på forhånd, sier han.

Endringer ble besluttet og utført på strak arm underveis, og i tett dialog mellom familie, Astgård, Blakar og håndverkere. Som da det ble bestemt å ha gulvvarme, eller at taket i stuen i andre etasje skulle løftes for å få mer luft i rommet. Familien roser også håndverkeren Frank Seidel for å godta plutselige endringer uten å mukke.

– Når man holder på med et prosjekt som blir til uten planer og tegninger, er man helt avhengig av fleksible og dyktige håndverkere, sier Wold.

17. desember kunne familien flytte inn i den nyrenoverte delen, akkurat i tide til julefeiringen.

Alt er utnyttet maksimalt

Hemsen ble til Majas nye rom. Trappen opp dit er også en bokhylle, som har skjulte bokser for oppbevaring. Døren hun kan trekke igjen, er en skråstilt skyvedør, som går inn i veggen, bak en plassbygget sofa, bygget inn i veggen på hemsen.

Også sofaen er laget for å kunne romme mange ting i skuffene og utnytte plassen godt. Med gulvvarme i andre etasje slapp de at varmeovner skulle ta opp plass.

På rommet til Mats er hele den ene veggen dekket av hyller og skap, i en blåfarge han selv valgte.

– Vi har fått kommentarer på at rommet er blitt større, men egentlig er det blitt mindre, forteller Anne Wold. Det åpne gulvarealet er likevel økt.

– Med mer plass i hyller og skap kunne vi kvitte oss med noen møbler, forteller hun.

Familien har lært seg å utnytte plassen de har tilgjengelig. I gangen står en tynn stripe speil i hjørnet. Et glassakvarium er fylt med sko.

– Et slikt anbefales alle med liten plass. Gangen var et stort kaos, nå har vi oversikt over alle skoene, sier Lyngner.

Omtrent 400.000 kroner brukte familien på renoveringen.

– En ny leilighet med litt mer areal blir fort noen millioner kroner dyrere. Så slik sett er dette en rimeligere løsning, sier Wold.

Og med de ekstra kvadratmeterne ser ikke familien lenger behovet for en ny og større leilighet.

– Vi har lagt fra oss flytteplanene, forteller de. 

Se flere bilder fra leiligheten (klikk eller vent for å se neste. Hold musepeker over bildet for tekst):

Les også: Enorm interesse for leie-før-eie-leiligheter i Trondheim

Les også: Boligsalg og samlivsbrudd: – Ofte har ingen av partene råd til å eie boligen

Les også: Dette må til for å gjøre om en fritidsbolig til bolig

Les også: Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt


Fakta: Bedre plassutnyttelse

  • Tenk multifunksjonalitet. Kan skap og skrivepult slås sammen? Kan sengen være gjemt i en skapløsning i stuen? Kan barnesengen være et skap med hems og bokhylle?
  • Plassbygg møbler. Prøv å få møblene til å smelte inn, unngå gliper til vegg eller tak.
  • Få ting og møbler opp fra gulvet. Hvis leiligheten er liten, har gulvplassen mye å si. Kan du bygge opp sengen til en hems? Ha en skrivebordspult uten bein?
  • I stedet for å reise en lettvegg som du kler med hyller, kan hyllene være veggen? Da vinner du en del plass.
  • Skyvedører tar mindre plass enn tradisjonelle dører.

Kilde: Joakim Astgård, gründer og eier av Ett Rom Til