Julehandelsundersøkelse: Flere nordmenn vil handle i løpet av Black Week i år

jul shopping Illustrasjonsbilde. Foto: Unsplash.

Flere nordmenn, nærmere 7 av 10, planlegger å handle i løpet av årets Black Week som starter førstkommende mandag. Bare i løpet av de første dagene denne uken økte interessen for å sjekke priser kraftig.

De mest populære produktkategoriene som det ble sjekket priser på de to første dagene denne uken i Klarnas prissammenligningstjeneste var klær, sko, hodetelefoner og mobiltelefoner. Sammenlignet med de to første dagene forrige uke økte antall klikk totalt med hele 38 prosent.

– Vår julehandelsundersøkelse viser at selv om mange planlegger å bruke mindre på gaver enn i fjor, og er generelt mer opptatt av å spare, vil flere legge julehandelen sin til Black Week. Det er også en klar tendens at mange vet hva de er på utkikk etter denne uken, og handler produkter de ellers ville ha handlet – men til en lavere pris, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.

Mens 60 prosent oppga at de regnet med å handle i forkant av fjorårets Black Week, oppgir hele 68 prosent at de sannsynligvis vil gjøre dette i år. Klarnas julehandelsundersøkelse viser også at 1 av 2 nordmenn allerede er i gang med julehandelen.

Her er noen av de andre funnene fra den representative undersøkelsen:    

  • Hele 42 prosent av de som oppgir at de regner med å handle i løpet av Black Week, vet nøyaktig, eller har en klar formening om, hva de ønsker å kjøpe. Det er også flere enn i fjorårets undersøkelse – hvor 37 prosent oppga dette.
  • Nesten halvparten av de spurte (47 %) er enig i at de for det meste kjøper produkter som de også ellers ville ha kjøpt, men til en bedre pris i løpet av Black Friday/ Black Week-salget.
  • Selv om julegaver er den julebudsjettposten flest nordmenn mener er størst (52 %), er det en tydelig nedgang fra i fjor – hvor 60 prosent oppga at det var det. Flere trekker frem mat til jul som en større budsjettpost i år enn i fjor (27 % i år mot 22 % i fjor.)

Færre forventer store prisavslag: Ikke alt er billigst i Black Week

Antall nordmenn som forventer store prisfall i tilbudsuken har også ifølge undersøkelsen gått kraftig ned fra i fjor. Nå forventer 30 prosent store prisfall. I fjor forventet hele 49 prosent dette.

– Det er helt åpenbart at nordmenn blir mer og mer bevisste – også i forhold til Black Week. Selv om det er den uken i året med flest tilbud, er det selvsagt ikke sånn at alt er et like godt kjøp, sier Elvestad.

Planleggingen av årets Black Week allerede i full gang

Mens nærmere 2 av 10 spurte (18 %) planlegger å gjøre det meste av julehandelen sin på nett, foretrekker 4 av 10 (39 %) fysisk butikk. De resterende som har en mening om dette (36 %) vil fordele handelen likt mellom nett og fysisk butikk.

– Black Week er allerede i full gang for de mange som planlegger sine innkjøp. Trenden fra de siste årene er at de gode tilbudene spres over flere dager – også før selve Black Week starter. Da er prissammenligningsverktøy et uvurderlig hjelpemiddel for dette, sier Klarnas markedsdirektør.

Slik vil nordmenn spare på årets julehandel

For å shoppe smartere i årets julehandel vil flest nordmenn handle mer på salg. Samtidig er også prissammenligningstjenester og andre «shopping hacks» noe flere vil benytte seg av. Her er de mest populære:

1.      Handle på salg (71 %)

2.      Prissammenligningsverktøy (42 %)

3.      Lojalitetsprogrammer (36 %)

4.      Rabattkuponger/ rabattkoder (33 %)

5.      Shopping-apper (25 %)

– Melder du deg inn i lojalitetsprogrammene kan du ofte få de gode tilbudene før de andre. Rabattkoder er det også enkelt å finne på nett eller i Klarna-appen din, sier Elvestad.