Jula er høytid for brann: Disse enkle grepene øker sikkerheten

elko Julebelysning skaper stemning for store og små, men må alltid skrus av om natten og når du skal bort. Et enkelt grep øker sikkerheten. Foto: ELKO.

Det er bare dager igjen til julaften, og kanskje er du godt i gang med pyntingen allerede. De kommende dagene vil mang en edelgran, norsk gran og furu få hedersplassen i norske stuer – med alt det bærer med seg av hygge – og herk!

Smartpluggen gjør lysene smarte

For la oss være ærlige – stadig feiing av dryssende barnåler og jevnlig vanning er jo litt styr. Verre er det kanskje at du må krabbe under treet både morgen og kveld for å skru av belysningen. For det må du nemlig.

Julebelysning er en kilde til brann hvert eneste år, ifølge Brannvesenet. Derfor skal den alltid slås av om natten – og når du forlater hjemmet. Det gjelder også nyere julebelysning.

Med et enkelt produkt kan du likevel slippe krabbingen under treet.

– Med en smartplugg blir dumme produkter smarte, også lysene på juletreet. Det betyr at du kan skru de av og på med telefonen din – eller forhåndsinnstille når de skal skru seg av og på, tipser Christoffer Borgersen Strand, som er produktsjef for smarte produkter hos ELKO.

Bruker du en smartplugg kan du også styre belysningen når du ikke er hjemme.

– Fikk du det litt travelt på vei til juleselskapet, og er usikker på om du egentlig skrudde av de lysene? Da kan du enkelt sjekke og fikse det på mobilen hvis du har en smartplugg, tipser Strand.

– Når det er sagt vil jeg også anbefale å bytte ut eldre julebelysning, fordi disse ofte avgir mye varme og kan ha fått brannfarlige skader. Smartpluggen gir deg kun en ekstra sikkerhet, understreker han.

En smart røykvarsler gjør hjemmet tryggere

Jula er dessverre ikke bare en tid for hygge og fellesskap – det er også høytid for brann. Ifølge Norsk Brannvernforening er desember en av årets verste brannmåneder. I tillegg til bruk av brannfarlig elektrisk dekorbelysning bidrar også feil håndtering av fyrverkeri, og ikke minst at vi tenner levende lys til å gjøre jula mer utrygg.

– Det er med god grunn vi hvert år får vi påminnelse om å sjekke batteriet i røykvarsleren 1. desember. Investerer du i en smart røykvarsler vil du få flere funksjoner som bidrar til å gjøre hjemmet ditt tryggere, deriblant varsling på mobilen hvis røykvarsleren oppdager varmeutvikling eller røyk, sier Strand i ELKO.

Smarte røykvarslere har også gjerne mye lenger batteritid. ELKO sin smarte røykvarsler har batterilevetid på 10 år, og kommer med optisk sensor som ser røykutvikling i rommet, samtidig som den termiske sensoren føler varmestigning.

– Smarte produkter kan også sammenkobles, slik at du for eksempel kan sette opp en regel om at lysene i hele huset begynner å blinke ved varmeutvikling, i tillegg til at alarmsignalet går der røykvarsleren er plassert, foreslår Strand.

– En slik investering vil jo gi et tryggere hjem i årevis, men kanskje kan den fine, men brannfarlige tiden vi er inne i være et fint påskudd til å ta grep, sier han.

Et smartkamera gir bedre oversikt

Hvis du ønsker å gjøre hjemmet ditt enda tryggere kan du vurdere å sette opp et smart kamera. Det gir deg en ekstra trygghet når du er bortreist.

– Jeg kan ikke love at kameraet fanger opp nissen, men du kan for eksempel bestemme at lyset skal skru seg på om det er aktivitet borte ved peisen om natten, spøker produktsjefen.

Kameraet kan nemlig kobles sammen med andre smarte enheter i boligen – inkludert både lys og den smarte røykvarsleren, som gir deg økt kontroll over hjemmet ditt.

– Kort fortalt så vil kameraet varsle deg på mobilen ved uønsket aktivitet i hjemmet ditt, og du kan du følge med på om alt er som det skal hjemme, sier Strand.

– Du kan også ha samtaler gjennom kamera, som for eksempel er fint hvis barn skal være alene hjemme mens du gjør de siste innkjøpene til julefesten, sier smarthuseksperten.