Hva koster det å ha hund?

Det koster en del penger å ha hund, og da kan det være smart å være kostnadsbevisst der du kan. Foto: Pixabay

Mange ønsker seg hund, men er usikre på hva dette har å si for økonomien. Det å ha hund eller andre kjæledyr er nemlig langt fra gratis, spesielt når de skal fraktes i f.eks. bilbur.

Artikkelen er skrevet av Heymedia Partners

Når du skal ha hund er det mange kostnader å ta hensyn til, som hundefôr, bilbur, veterinærbesøk, hundeseng, pelsstell og lignende.

Bilbur til hund

Noe av det første du må kjøpe når du skal skaffe deg hund, er et bilbur. Heldigvis trenger ikke et hundebur til bil å koste skjorta, og du kan fint skaffe et bur til litt over tusenlappen. Dette er en engangskostnad, så sørg for at du kjøper et bur som har god kvalitet.

Et hundebur som brukes i bil kan også brukes hjemme – for eksempel som soveplass for hunden. Et godt bur er med andre ord en investering du får bruk for.

Husk at du må ha et bur i bilen for å kunne frakta hunden din trygt fra A til B. Finn et bur som er tilpasset hundens og bilens størrelse. Noen ganger må du bytte buret etter hvert som hunden vokser, da en valp gjerne trenger et trangere bur enn en fullvoksen hund.

Veterinærbesøk – en dyr utgiftspost

Det å ta hunden med til veterinæren er noe de fleste hundeeiere før eller siden må, enten det er for å vaksinere hunden eller for å gi den behandling for sykdom og skade.

Veterinærbesøk er dessverre nokså dyre, noe mange hundeeiere er smertelig klar over. Husk at noen hunderaser hyppigere må til dyrlege enn andre, rett og slett fordi rasen er disponert for sykdommer. Blandingshunder er som regel friskere på generell basis.

Det kan være smart å ha en forsikring på hunden om du har en utsatt rasehund. Da kan forsikringsselskapet dekke deler av store kostnader, slik at du slipper store engangskostnader. En forsikring til hund koster gjerne noen hundrelapper i måneden.

Fôr og annet utstyr

Som hundeeier må du også ut med penger for hundefôr og annet nødvendig utstyr. Noe utstyr trenger du bare å kjøpe en sjelden gang – som matskåler, hundebånd og seng. Fôr må du som regel kjøpe nytt av hver eneste måned.

Fôr til hund koster gjerne noen hundre kroner i måneden. Husk at du også kan lage mat selv, om du foretrekker det.

Hva koster hunden deg?

Den endelige prislappen for å ha hund er estimert til å være rundt 13.000 til 14.000 kroner i året. Du må med andre ord regne med å bruke litt mer enn 1000 kroner i måneden på Fido.

Selv om en hund koster deg penger, vil du også få mye glede av hundeholdet – så det er kanskje verdt det.

Lykke til!