Fortsatt høye drivstoffpriser: – Mye å spare på å fylle riktig dag

shell Shell bensinstasjon, illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay.

Drivstoffprisene har bitt seg fast rundt 20 kroner literen de fleste dager. – Ekstremprisene fra i fjor sommer har vi heldigvis ikke, selv om drivstoff fortsatt er dyrt. Men prisene svinger mer enn før og det er lurt å følge med når du fyller, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.

Sommeren 2022 var drivstoffpriser på både 26 og 28 kroner et vanlig syn. Siden da har prisene sunket noe, og har i snitt ligget på 21,44 kroner for bensin og 19,30 kroner for diesel mai, viser tall fra SSB.

Konkurransetilsynet har kartlagt at det gjerne er to pristopper i løpet av en uke. Prisene settes oftest opp tidlig i uken og på fredager, ifølge Konkurransetilsynet. Mellom hver pristopp settes literprisen gradvis ned.

– Det kan variere hvilke dager bensinstasjonene i et område øker prisene sine. Det er derfor lurt å merke seg når prisene er på det høyeste, og så følge med utover i uken, sier Handagard.

Hundrelapper å spare

Med de høye prisene, har også prisforskjellene mellom topp og bunn variert mer. Det kan derfor være en forskjell på hele fem kroner literen for diesel og tre til fire kroner per liter for bensin.

– Det er nå gjerne større prisforskjell gjennom uka. Fyller du full tank, kan det være hundrelapper å spare på å fylle når prisene er lavest. Skal du på bilferie og kjøre langt i sommer lønner det seg å følge med, sier Handagard.

En stor del av bensinprisen er avgifter

NAF påpeker at også en stor del av pumpeprisen er avgifter. Moms, veibruksavgift og CO2-avgift utgjør nær halvparten av pumpeprisen. Regjeringen har lovet å kutte drivstoffavgiftene, men så langt har de ikke innfridd.

– Regjeringen kunne fått ned pumpeprisene kraftig om de ønsket. Så langt har løftene om avgiftskutt vist seg å være tomme. Vi fortsetter å presse på, for det er mange nå som kjenner at økonomien er under press, sier Handagard.