Forbrukerøkonom advarer mot feil kort på ferie

Foto: Storebrand

– Ett enkelt kontantuttak i utlandet kan koste deg flere hundre kroner med feil kort, advarer Storebrands forbrukerøkonom. Hun anbefaler kort med gebyrfrie uttak.

Smart kortbruk på ferie kan spare deg for både penger og ergrelse, skriver Storebrand i en pressemelding.

– Jeg anbefaler å betale med kort fremfor å ta ut kontanter ofte når du er på ferie i utlandet. Årsaken til det de høye gebyrene mange tar for uttak i minibank, forklarer forbrukerøkonom i Storebrand Kristina Picard.

– Da reduserer du også risikoen for at du blir frastjålet eller mister penger.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Doble gebyrer

Et valutapåslag på 1,75 prosent er vanlig både for varekjøp og uttak i minibank. Men når du tar ut penger, betaler du ofte doble gebyrer – et ekstra gebyr til kortutsteder og av og til også til den som eier minibanken.

– Ett uttak på 2000 kroner kan i de verste tilfellene koste hundrelapper. I tillegg kommer rentebelastning fra uttaksdato til veldig høye renter. Mange blir flådd uten å vite det, sier forbrukerøkonomen.

Les også: Syk før eller i ferien? Dette har du krav på

Velg smart

Noen ganger er det imidlertid nødvendig å ta ut kontanter fordi ikke alle steder aksepterer betaling med kort.

– Det finnes flere kredittkort i markedet som tilbyr gebyrfrie uttak i utlandet, og der rentene ikke løper fra uttaksdato så sant du betaler hele regningen når den forfaller, sier Picard, før hun legger til:

– Å ta ut penger med debetkort er også bedre enn å ta ut penger med kredittkort, hvis ikke kredittkortet har rentefritak frem til forfall. Sjekk at du ikke kaster bort penger i ferien.

Les også: Skoler tar opptil 1300 kroner for å kopiere vitnemålet


Forbrukerøkonomens tips til kortbruk i utlandet:

Før ferien:

  • Planlegg hvilke betalingskort du skal ha med deg. Jeg anbefaler minst to kort, og ett av dem bør være et kredittkort. På den måten har du alltid reserver hvis noe skulle skje. Reiser du som eneste voksne til utlandet, anbefaler jeg minst tre kort, ha med deg to ut og legg igjen ett på et trygt sted der du bor.
  • Velg kort som er rimelige å bruke, også i utlandet. Det lønner seg nesten alltid å dra kortet i stedet for å ta ut penger og betale kontant.
  • I Norge bruker vi sjelden magnetstripen på kortet lenger, men i en del land er den fortsatt i bruk, så undersøk om både chip og magnetstripe virker før du drar. Bestill et nytt kort om du vil være sikker.

Underveis:

  • Betal alltid i lokal valuta for å få den beste kursen. Noen lokale utsalgssteder tar et ekstra vekslingsgebyr på toppen – i tillegg til å gi deg dårlig vekslingskurs.
  • Det kan være lurt å bruke kredittkort i stedet for debetkort: Du får hele ferieregnskapet på en faktura, hvor du kan gå gjennom hver enkelt transaksjon og sjekke at beløpet stemmer før du betaler. I tillegg gir det trygghet hvis noen stjeler eller kopierer kortet ditt. Mange kredittkort har også reiseforsikring inkludert, såfremt du betaler minst halvparten av reiseutgiftene med kortet. Bruker du det konsekvent, har du en ekstra trygghet på reisen.

Etter ferien:

  • Gå gjennom kontoutskriften og kredittkortfakturaen og sjekk at alt stemmer.
  • Betal hele kredittkortregningen ved forfall for å unngå høye rentekostnader.