Stor undersøkelse avslører våre betalingsvaner

Både unge og gamle vil helst benytte de etablerte betalingstjenestene, selv om det dukker opp mange nye, viser en undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Olav Mellingsæter/ DNB

Det kommer stadig nye betalingsløsninger på markedet, men nesten alle av oss ønsker fortsatt å betale regningene med de etablerte betalingstjenestene.

– Man ønsker rett og slett å unngå ubehagelige overraskelser, sier Eilin Schjetne, produktdirektør i Nets, i en pressemelding.

Nets har nylig gjennomført en undersøkelse om nordmenns betalingsvaner, for å få svar på hvilke løsninger Ola og Kari foretrekker når de skal betale regninger.

Produktdirektør i Nets, Eilin Schjetne. Foto: Nets

I undersøkelsen fremkommer det at 9 av 10 nordmenn ønsker å betale faste utgifter med eFaktura eller AvtaleGiro.

Les også: Ny lov skal forhindre oss å havne i «luksusfellen»

Forskjell på «plikter» og «lyster»

– I forkant av undersøkelsen hadde vi gjennomført dybdeintervjuer med enkelte forbrukere, og kommet fram til at man skiller på betalinger mellom «plikter» og «lyster», og at vi har forskjellige innstillinger til disse, sier Schjetne, og legger til:

– At folk flest ønsker å betale sine forpliktelser med eFaktura eller AvtaleGiro syntes vi er gledelig, men ikke overraskende. Vi vet at folk håndterer sine forpliktelser som husleie, strøm og forsikring seriøst, de ønsker kontroll, at det skal være trygt og at de er sikre på at det blir betalt i tide.

Selv blant yngre i alderen 20-34 år er det hele 8 av 10 som foretrekker disse betalingstjenestene.

Når respondentene fikk spørsmål om hvordan de helst ville betale faste utgifter, dersom de kunne velge helt fritt og oppgi inntil tre ulike betalingsalternativer, så var det totalt elleve prosent som ønsket å betale faste utgifter med Vipps.

For de i aldersgruppen 20-34 år er andelen ikke overraskende høyere, med 20 prosent som ønsket å betale regninger gjennom Vipps.

Les også: 17.000 flere barnehagebarn kunne fått redusert foreldrebetaling i fjor

Annonse:


Situasjonsbetinget betalingsadferd

Svaret på hvorfor vi velger som vi gjør kan ligge i at vi velger hvordan vi betaler avhengig av situasjonen.

I dag benyttes Vipps til å overføre penger til venner og bekjente, og bankkortet er fortsatt mest vanlig når vi handler i butikk.

I enkelte land ser man nå også nye betalingsløsninger som etableres i andre kanaler, som for eksempel Facebook Messenger.

Enkelte eksperter mener at fremover vil vi også se at forbrukerne kommer til å benytte forskjellige betalingsløsninger til ulike formål.

– Vår undersøkelse bekrefter denne teorien. På spørsmålet hvis du fikk velge fritt hvordan ville du foretrekke å betale en hyggelig aktivitet, som å gå på kino eller en konsert, svarer flest at de ønsker å betale med bank- eller kredittkort, etterfulgt av å betale med Vipps. forteller Schjetne.

Les også: Nå blir det vanskeligere for strømleverandørene å lure deg med kampanjepriser

Etablerte løsninger oppleves ikke som gammeldagse

I undersøkelsen ble det også spurt om hva man tenker når man hører henholdsvis eFaktura og AvtaleGiro, og respondentene fikk foreslått en rekke ulike alternativer.

De fleste forbinder eFaktura og AvtaleGiro med enkelhet og trygghet.

Blant den lille andelen som syntes eFaktura og AvtaleGiro er gammeldags, så viste det seg at de største gruppene her er i de eldste alderssegmentene.

For de under 35 år er det nesten ingen som mente dette.

– Dette kom litt overraskende på oss, men det kan skyldes at de eldste har levd med tjenestene i flere år. Yngre personer som gjerne er i etableringsfasen, forbinder tjenestene med enkelt, raskt og miljøvennlig. Dette tolker vi som bevis på at så lenge de tradisjonelle løsningene utvikler seg i takt med trender og teknologier, så er det fortsatt gode og relevante løsninger, selv for milleniumsgenerasjonen. Vi har nå mye fokus på å gjøre løsningene mer tilgjengelige på mobil og på tvers av kanaler. At man nå kan betale eFaktura fra Payr, som er en fintech startup, er et eksempel på dette, forteller Schjetne.

Undersøkelsen fra Nets er utført av Opinion og består av et landsrepresentativt utvalg.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Pengeforfalskere utnytter at vi ikke kjenner de nye sedlene godt nok

Åtte kjennetegn som skiller en ekte seddel fra en falsk

Dette betalingsmiddelet kan ta over når kontantene forsvinner

Dette landet kan bli det første uten kontanter

Nå kommer neste generasjon bankkort for fullt