Ferske tall: Nordmenn vil ofre trygghet for å spare penger

fattigdom Illustrasjonsbilde. Foto: Pexels.

En ny norsk undersøkelse viser at 4 av 10 er mer bekymret for egen økonomi enn tidligere. Samtidig oppgir urovekkende mange at de vurderer å si opp forsikringene sine for å spare penger. Det kan få store konsekvenser ved sykdom eller død, advarer If.

Nordmenn er stadig mer bekymret for sin personlige økonomi, og leter etter måter å spare penger på. Det viser en undersøkelse blant over 1 000 respondenter i Norge, gjennomført av Sentio Research Norge på vegne av If.

Men undersøkelsen avslører også at kun halvparten av oss er sikre på at vi klarer å beholde boligen hvis vi blir rammet av sykdom eller dødsfall i familien.

–­ Vi er alle preget av tøffe økonomiske tider. ekstra aktuelle. De skaper en økonomisk trygghet for deg og familien hvis noe uforutsett skulle skje, sier Kristine Sandvik, leder for personforsikringer i If.

Vil kutte ferier, fritid – og forsikringer

Dersom utgiftene øker ytterligere, er det ingen tvil om hva nordmenn vil kutte først: Restauranter og uteliv (62 %), ferier (54 %) og fritidsaktiviteter (38 %). Men hele 1 av 10 (11 %) vil også vurdere å kutte i forsikringene sine, og det bekymrer If.

– 1 av 10 sier de vurderer å si opp enkelte av forsikringene sine. Dette til tross for at nettopp disse forsikringene vil sikre både dem og familien, hvis livet brått blir snudd på hodet grunnet sykdom, uførhet eller død, sier Sandvik.

Risikerer å miste huset

Av dem som eier eller leier bolig sammen med noen, svarer 24 prosent «nei» og 20 prosent «vet ikke» på spørsmål om de har råd til å bli boende dersom de selv eller partneren blir syke, får redusert inntekt eller dør.

– Vi blir bekymret når vi ser at nær halvparten risikerer å miste boligen sin hvis noe uforutsett skulle skje. Spesielt når mange vurderer å kutte i forsikringer som vil sikre dem etter slike hendelser, sier Sandvik.

Bør sikre både deg selv og familien

Bor du sammen med noen eller har forsørgeransvar for barn, er det spesielt viktig med personforsikringer som sikrer alle parter.

– Uten forsikring kan de økonomiske konsekvensene være store hvis én av dere blir syke eller dør. Ved langvarig sykdom eller uførhet, vil forsikringen hjelpe både deg og familien til å leve et godt liv selv med sterkt redusert inntekt. Å si opp forsikringen din for å spare penger, kan få en høy pris. Derfor bør du vurdere andre alternativer først, påpeker Sandvik.