Feriesmell for nordmenn: Årets ferie blir først betalt neste år

mastercard Mastercard kredittkort, illustrasjosnbilde. Foto: Pixabay.

En fersk undersøkelse viser at blant de som betalte ferien med kredittkort, sliter 1 av 4 med å gjøre opp for seg når fakturaen kommer. Noen må til og med utsette betalingen til 2024. – Det er bekymringsfullt for de det gjelder, men både reiseselskaper og banker bør ta mer ansvar, mener banktopp.

Undersøkelsen som er gjennomført i august av YouGov på vegne av Bluestep Bank, viser at mange nordmenn drar med seg årets ferieregning langt utover høsten og noen godt inn i 2024. 36 prosent betalte ferien med kredittkort, mens 3 prosent har tatt opp forbrukslån til å betale ferien.

Blant de som brukte kredittkort og ikke betaler hele beløpet med en gang, oppgir 39 prosent at de forventer å betale innen fire til fem måneder. 15 prosent tror ikke de får betalt før etter seks måneder.

For dem som brukte kredittkort har nok ferien blitt dyrere enn de kanskje planla. 19 prosent har økt gjelden med 10-20 tusen kroner, mens 8 prosent har dratt på seg gjeld på opp mot 40 tusen kroner.

– For noen blir årets ferie altså betalt når neste års ferie vanligvis planlegges. Det kommer til å bli fryktelig dyrt, sier Steinar Thoresen, Norgessjef i Bluestep Bank, og forklarer:

En familieferie til 30 tusen kroner med 25% rente blir 12% dyrere om man ikke betaler før om seks måneder. Det kan være svært uheldig for de som allerede har en trang økonomi, kombinert med nylig renteheving og generell dyrtid denne høsten.

4 av 10 vet ikke hvor dyrt det blir

Det er nok ikke uvanlig at de fleste av oss går litt over budsjett i ferien, men med en svak norsk krone har mange fått kjenne på at sydenpriser ikke er det det en gang var. I undersøkelsen oppgir 2 av 10 at de angrer på at de brukte så mye penger på ferie i år. Like mange sier de har fått dårligere oversikt over økonomien.

– Det kan være en fin «wake up call» for de fleste av oss, men jeg er bekymret for de som har fått mindre oversikt. Det at 4 av 10 er usikre på hva de har i rente på kredittkortet sitt er skummelt.

Banker og reiseselskaper bør ta større ansvar

Thoresen mener at tilgjengeligheten på forbrukslån og kredittkort gjør det for lettvint for de som allerede har utfordrende økonomi, å låne penger. Det som i utgangspunktet skal gi frihet, fleksibilitet og sikkerhet blir for enkelte bare en vond gjeldsspiral.

Thoresen understreker at hver enkelt av oss har ansvar for egen økonomi, men synes både reiseselskaper og banker bør være sitt ansvar bevisst.

– Ved et raskt søk på kredittkort og ferie bombarderes du av tilbud for ferie du kan betale senere. Da blir det bare trist å se hvordan de samme bankene i ettertid moraliserer over folk som pådrar seg forbrukerkreditt over evne, ispedd lettvinte budsjettips fra forbrukerøkonomer, sier Thoresen og avslutter:

– Dette er alvor og handler ikke om moral eller “slik gjør du ferien billigere”. Vi får titusener av søknader fra folk som sliter og som vi forsøker å hjelpe. Jeg tror dessverre at veldig mange familier har en svært utfordrende økonomisk høst i vente.