Feller du bør unngå når du kjøper din første bolig

Å kjøpe bolig er en stor investering, og for de fleste er det det største kjøpet de noen gang vil foreta seg. Det er derfor viktig å gjøre undersøkelser på forhånd og unngå vanlige feil som kan koste deg mye tid og penger.

 

I dette innlegget skal vi diskutere noen vanlige feller du bør unngå når du kjøper din første bolig, slik at du kan vite hvordan du skal navigere deg fremover som førstegangskjøper.

Manglende forhåndsgodkjenning for boliglån

En av de første tingene du bør gjøre før du drar på visning er å bli forhåndsgodkjent for et lån. Dette vil gi deg et bedre inntrykk av hvor mye du kan låne, og det vil også vise selgerne at du er series om å kjøpe bolig. Hvis du ikke er forhåndsgodkjent kan det hende du forelsker deg i en bolig som er utenfor prisklassen din, eller det kan føre til at du går glipp av en gylden mulighet fordi selgeren vet at du ikke er helt klar til å kjøpe.

Feilvurdering av totalkostnader for boligen

Når du kjøper en bolig, er det viktig å huske på at det er flere kostnader enn bare kjøpesummen, og den månedlige nedbetalingen du kanskje har kommet fram til med en boliglånskalkulator. Du må også betale eiendomsskatt, forsikring, og vedlikeholds- og reparasjonskostnader. Pass på at du tar alle disse kostnadene i betraktning når du lager et budsjett, slik at du ikke havner i en situasjon hvor boligen koster mer enn du har råd til å betale.

 

Et eksempel på hvor små endringer kan ha mye å si på kostnadene er hvis du kjøper en bolig, men ikke tenker på dokumentavgiften, som er på 2,5 prosent. For et boliglån på 2 millioner kroner blir dette 50,000 kroner (i følge tall fra: www.boliglånskalkulator.com), som er en vesentlig kostnad. Derfor er det viktig å ikke feilvurdere totalkostnader.

Emosjonelle beslutninger

Å kjøpe bolig er en stor økonomisk beslutning, så det er viktig å tilnærme seg denne prosessen med et klart hode. La ikke følelsene dine påvirke valgene utelukkende eller føre til at du bruker for mye på drømmeboligen din. Prøv å se kjøpet som en investering, og ikke vær redd for å gå fra den hvis tallene ikke stemmer overens.

Prisaksept uten bud

Husk at alt er forhandlingsbart når du kjøper bolig. Vær ikke redd for å gi bud som er betraktelig lavere enn prisantydningen. Med enkle forhandlingsevner og litt tålmodighet kan du spare deg selv for hundretusenvis av kroner på lang sikt.

Boligkjøp uten å tenke på praktiske hensyn

Når du kjøper din første bolig er det lett å bli revet med av begeistringen og overse noen av de praktiske tingene som må vurderes. Dette kan innebære:

  • Hvordan du skal få fraktet flyttelasset
  • Hvor du skal lagre eiendeler under utflytting
  • Hvor langt unna jobb og skole boligen ligger

 

Før du hiver deg med på noen budrunde, er det best om du tenker gjennom alt det praktiske som vil ha betydning når du flytter inn, eller holder på å flytte inn, i din nye bolig. I følge FlexiStore som tilbyr leie av minilager er det særlig lagring av eiendeler mange glemmer å planlegge på forhånd, og når de plutselig trenger et lager, er det ikke alltid et i nærheten som er tilgjengelig. Derfor er det best å være ute i god tid med slike ting.

 

Å innta boligmarkedet for første gang er en spennende tid, men det er også en prosess som krever nøye planlegging og vurdering. Hvis du unngår fellene ovenfor vil du være på god vei til å gjøre en investering som vil lønne seg i mange år fremover.