Det handler om å få oversikt over gjelden

Du, som svært mange andre, har vel en eller flere ganger kjøpt møbler, hvitevarer eller andre ting på avbetaling?

Artikkelen er produsert av Lånemegleren

Akkurat det er vi «gode på» i Norge, og for mange kan dette nærmest bli en besettelse og dermed et økonomisk problem som det kan være vanskelig å sno seg ut av.

Handlekontoer og uforstandig bruk av kredittkort kan føre til store økonomiske vanskeligheter, og med mange slike dyre lån/kreditter kan pengehverdagen oppleves som både uoversiktlig og altoppslukende.

I slike tilfeller er det viktig at man tar nødvendige grep.

Å samle gjelden er trikset

I det øyeblikket man innser at postboksen begynner å fylles opp av de fryktede vinduskonvoluttene man ikke har lyst til å se, er det på tide å ta rev i seilene og gjøre noen grep.

Det første handler om å få oversikt over hvor stor den samlede gjelden er. Kanskje en møysommelig og ubehagelig jobb, men allikevel en jobb som må gjøres hvis man ønsker å komme ut av knipen.

Når man har fått på det rene hva man har i gjeld på kredittkortene og handlekontoene er det på tide å ta neste skritt: nemlig å gjennomføre en refinansiering.

For mange vil det da være høyaktuelt å bake gjelden inn i et boliglån, mens dette for mange andre ikke er et alternativ. Det kan være forskjellige grunner til at man ikke er i stand til å innlemme usikret gjeld i boliglånet, men det finnes da allikevel andre muligheter man kan benytte seg av.

Det vi da snakker om er en refinansiering med hjelp av et forbrukslån, og da begynner plutselig mulighetene å åpne seg for alvor.

Det er faktisk mange som benytter seg av denne muligheten, og selv om rentekostnadene på disse lånene er betydelig høyere enn for eksempel et boliglån er det ikke sikkert at det er så økonomisk ugunstig å gjennomføre det allikevel.

Nøkkelen her er nedbetalingstiden. Hvis man klarer å betale ned gjelden kjappest mulig vil ikke bruk av forbrukslån være dumt – spesielt ikke hvis man er i manko på billigere alternativer.

Handlekontoer og kredittkort har jevnt over en betydelig høyere rente enn hva et forbrukslån har, og det overordnede målet med refinansieringen er naturligvis å samle gjelden og å gjøre den billigere.

Hvordan gjør man det?

I lenken overfor har vi henvist til et nettsted som heter Lånemegleren.no, og dette er en velkjent og solid aktør i det norske markedet som omhandler usikrede lån, og som har lang erfaring.

Det er ikke en bank, men en låneformidler som samarbeider med hele 14 forskjellige norske banker som tilbyr forbrukslån – og dette er et viktig moment.

Hvis man først skal bruke et slikt lån for å fjerne dyr gjeld er det viktig at man gjør det så billig som mulig. Det er nettopp her Lånemegleren kommer inn i bildet.

På deres nettsider har du muligheten til å fylle ut en søknad hvor du kan opplyse om den gjelden du har, og søke om et beløp som er stort nok til å dekke den. Deretter vil denne søknaden videreformidles til de 14 bankene, som på sin side igjen vil gjøre en vurdering av din søknad.

Det beste med hele dette opplegget er at du på «Min side» hos Lånemegleren.no har kontroll på hvilke tilbud som eventuelt tikker inn og samtidig kan administrere disse selv.

Det vil si at du får en oversikt over hvilke tilbud som ligger og venter på deg, og Lånemegleren holder deg naturligvis oppdatert underveis i prosessen.

Når du har fått inn et tilbud som du er fornøyd med er det bare å akseptere det og da vil du ha pengene tilgjengelig. Godkjenning av søknader gjøres i de aller fleste tilfeller ved hjelp av BankID.

Banken du har akseptert lånet fra vil da ta over den videre kommunikasjonen med deg, og i mange tilfeller vil de også hjelpe deg med å innfri den kostbare gjelden din. Det er med andre ord snakk om en skikkelig vinn-vinn-situasjon!

Flere fordeler

Som sagt så er handlekontoer og kredittkort kostbare, og spesielt hvis man skal betale ned over en lengre periode.

Det er dog ikke bare rentene som gjør disse lånene dyre. Husk at hvis du har flere kostbare lån så vil dette også innebære flere kostbare gebyrer – hver eneste måned. Får du samlet alt dette i ett enkelt lån vil du spare en god del penger bare på fakturagebyrer og andre utgifter.

Den kanskje aller største fordelen er riktignok av en ikke-økonomisk karakter: nemlig at man skaffer seg oversikt.

Vi nevnte tidligere i artikkelen den velkjente «vinduskonvolutt-angsten», og hvor ubehagelig den faktisk kan oppleves. Hvis man får mange slike konvolutter i postkassen hver måned er det mange som til slutt simpelthen bare gir opp og lar være å åpne dem, og da begynner varsellampene for alvor å blinke.

Når man får samlet denne gjelden i ett enkelt lån får man umiddelbart en betydelig bedre oversikt, og det er faktisk i seg selv en veldig god følelse. Det koster å rydde opp i økonomien, men sånn er det bare.

Den tredje fordelen er det vi kaller for tidshorisonten. På handlekonto- og kredittkortfakturaene gis man muligheten til å betale et minimumsbeløp, og dette er det mange som benytter seg av, og spesielt i de tilfellene hvor man har høye gjeldskostnader hver måned.

Ulempen med å kun betale minimumsbeløpene er at man så og si aldri blir ferdig med gjelden. Får man samlet gjelden i et forbrukslån får man en helt tydelig tidshorisont å forholde seg til, og det betyr at man vet nøyaktig når man er ferdig nedbetalt.

Følelsen av å vite når man er gjeldfri, eller i hvert fall ferdig nedbetalt med dyr gjeld, er en god følelse å sitte med.

Så til slutt: Hvis du har kostbar gjeld spredt utover flere steder er det definitivt smart å vurdere å gjøre noe med det så fort som mulig, og da kan en løsning som den som er skissert her være et godt alternativ.

Og husk: Tilbudene du får hos Lånemegleren er helt uforpliktende og koster ingenting. Du har derfor ingenting å tape på å sjekke ut om du kan komme billigere ut av det enn hva du gjør i dag.