Derfor får du ikke låne penger

Mange får avslag på søknad om forbrukslån. Illustrasjonsfoto: Pexels.com

Har du søkt om forbrukslån, men fått avslag? Det er mange grunner til at du ikke får godkjent lånesøknaden din. Her går vi igjennom noen vanlige årsaker til hvorfor du får avslag og hva du som låntaker kan gjøre for å forbedre din kredittverdighet.

Artikkelen er skrevet av Britt Pedersen

Du har for svak kredittvurdering

Når du søker om å låne penger tas det alltid en kredittvurdering. Om du får innvilget lån eller ikke avhenger av denne. Kredittvurderingen din viser din betalingsevne og den gir långiver et innblikk i forholdet mellom din inntekt og dine utgifter. For å forbedre sjansene dine for å få et lån, må du gjøre det du kan for å forbedre kredittvurderingen din.

Slik kan du forbedre kredittvurderingen din:

  • Kutt ned på unødvendige utgifter
  • Refinansier eksisterende forbrukslån, smålån og kreditter – å refinansiere kan gi bedre renter og lavere utgifter.
  • Øk din inntekt – kan du jobben overtid? Ta en ekstra jobb? Se etter muligheter for å øke inntekten.
  • Selg ting du ikke bruker – tøm loft og kjeller og selg det på nettet. Bruk pengene til å betale ned smålån og kredittkort.

Du søker for stort lån i forhold til inntekt

Er lånesummen du søker for stor i forhold til din disponibel inntekt avslår ofte banken lånet helt, noen banker justerer lånebeløpet til et nivå du kan håndtere.

Merk! Når utlåner beregner hvor stort lån du har råd til, tar de alltid høyde for høyere rente. Du må regne inn marginer at du kan håndtere lånet selv om renten stiger.

Du har betalingsanmerkninger

Dette gjør det vanskelig å låne penger. Betalingsanmerkninger utgjør en risiko for långiver da det signaliserer at du ikke har betalt tidligere lån eller regninger.

Det finnes derimot  gode muligheter for å ta opp lån med en betalingsanmerkning hvis du kan stille med sikkerhet i bolig eller annen eiendom. Sørg imidlertid for at du kan betale ned gjelden din slik at du ikke risikerer å pådra deg flere betalingsanmerkninger og kanskje risikere å få boligen tvangssolgt.

Selv om det finnes långivere som lar deg låne penger med betalingsanmerkninger så er dette ikke å anbefale. Du bør alltid ta grep for å få bort betalingsanmerkninger og sørge for at du har kontroll over økonomien før du søker nye lån.

Bedre oversikt med Gjeldsregister

Etter innføringen av Gjeldsregisteret vises også dine forbrukslån og kredittgjeld på kredittopplysningen. Selv om det er mulig å finne billige forbrukslån på sammenligningssider så er lån uten sikkerhet fremdeles dyre lån.

Du kan få en oversikt over din forbruksgjeld hos Gjeldsregisteret.