Amerikansk selskap vil leie ut private jetfly til nordmenn

Illustrasjonsfoto: Pixabay

Hvis den amerikanske delingstjenesten Stellar Labs får det som de vil, kan nordmenn til sommeren leie norske milliardærers jetfly.

Skrevet av: Mads Fremstad (Pengenytt samarbeider med ABC Nyheter. Les mer om det her. Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter)

Den amerikanske delingstjenesten Stellar Labs, som formidler deling av cirka 20 prosent av privatflyene i USA, ønsker nå å etablere seg i Europa, ifølge Kapital.

– Vi har regnet ut at det er 43 privatfly i Norge som er aktuelle som brukere av vår tjeneste. Norge er et stort og langstrakt land, der det er behov for privatfly både for å nå ut til ellers vanskelige tilgjengelige plasser og for å nå ut til oljeområder, sier selskapets gründer og konsernsjef, Paul Touw, til Kapital.

Selskapet kaller seg «privatflyenes svar på Airbnb». Airbnb er utleie av privatboliger, som det siste året har slått rot i Norge. Her tar selskapet et prosentvis formidlingsgebyr når privatpersoner legger ut hjemmet sitt for leie på et nettsted.

Les saken: Jorden rundt i eget privatfly

Men om det skulle friste å slippe sikkerhetskøer, ingen venting på neste rutefly og null mellomlandinger, må vi dessverre skuffe deg og si at prisen er skyhøy for å leie et privatfly.

Ifølge Kapital vil det koste cirka 35.000 kroner i timen for å leie et privat jetfly.

Tall fra Stellar Labs viser at det er 43 privatfly i Norge. Sammenliknet naboene Sverige og Danmark, er det rundt halvparten. Totalt var det 26.536 reiser med privatfly i Norge i 2015.

Selskapet har ifølge Kapital regnet ut at det flys over 9.000 reiser uten passasjerer med privatfly i Norge hvert år, som regel etter at eieren har reist til et sted.

Fra før av har Norge blant annet selskapet Sundt Air, som i har egne privatfly de leier ut og i tillegg er operatør for jetflyene til blant andre Petter Stordalen og Bjørn Rune Gjelsten.

Les saken: Privatfly snurret rundt under landing på Gardermoen