Tradisjonsrike hytter i moderne delingsmodell

hytte Illistrasjonsbilde: Foto: Pixabay.

Titusener reiser nå for å tilbringe påskeferien i sin private hytte. Samtidig får stadig flere øynene opp for bekymringsfri og klimavennlig hyttedeling med Statskog.

Jegere, fiskere og kanskje først og fremst turglade nordmenn og familier søker Statskogs 90 utleiehytter og 140 åpne buer. De ligger gjerne i svært naturskjønne områder, noen av dem i nasjonalparkområder.

– Statskoghyttene har lange tradisjoner, men tilhører samtidig en moderne delingstrend som gir et billig og klimavennlig alternativ fritt for vedlikeholdsbekymringer. Modellen gir høy utnyttelsesgrad av hyttene og bidrar til at flere kommer seg ut i naturen, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.

Kan finnes innsmett

Tidligere tiders skogsdrift utgjør ryggraden i Statskogs tilbud, men også en rekke hytter og buer er knyttet til historisk jakt, fangst og fiske. Noen fjellgårder er også med i sortimentet.

– Påska er høytid, også når det gjelder utleie, så det meste er utleid. Men om man leter, kan man fortsatt finne en og annen overnattingsmulighet, sier koordinator for Statskogs tilbud, Eva Kristin Grøndal.

Rimelig tilbud

Lave priser bidrar til å gjøre friluftslivet mer tilgjengelig. Statskoghytter koster fra 500 kroner per natt, og de fleste ligger i spennet 500 – 1000 kroner per natt. Enkelte hytter koster mer, men har da gjerne et høyt antall sengeplasser, slik som Ellingsvatnet med 20 sengeplasser til totalt 2500 per døgn.

Det er ingen begrensning på hvem som kan leie hyttene eller bruke de åpne buene. Statskog sørger for vedlikehold, ved og gass.

Statskogs hytter har krevd små inngrep ved etablering i naturen, og baseres på enkel standard. Det betyr stort sett utedo, vann i bekken, solstrøm, gassbluss og vedfyring.

Plasseringen i naturen er derimot luksus.

Gratis, åpne buer

Utleiehyttene gir forutsigbarhet ved at de kan leies på forhånd. Statskog har også 140 åpne buer som er gratis å bruke, enten som ly for en rast på dagstur eller for en enkel overnatting. Disse kan ikke bestilles på forhånd, og deles mellom brukerne.