Slik sparer du penger på VPN i Norge

I perioden oktober til desember har mange leverandører spesialtilbud på VPN-program. Bilde: 123rf.com

Er du på utkikk etter et VPN program i Norge med akseptabel pris? Da kan de siste månedene i 2020 være den rette perioden å handle.

Artikkelen er skrevet av Fennecs Media LLC

Perioden som strekker seg fra oktober til desember er en tid hvor mange leverandører lanserer spesialtilbud – blant annet i forbindelse med Black Friday og Cyberweekend. Da er det mulig å spare penger sammenlignet med vanlige kjøpsperioder.

Typisk koster VPN programvare mellom 40 til 70 kroner per måned. Prisen er ofte knyttet opp til tidsperioden (varigheten) og man får de største avslagene ved å handle langvarige abonnementer. VPN leverandører vil vanligvis tilby avtaler mellom 1 til 24 måneder, men det finnes også de som tilbyr avtaler med opptil 36 måneders varighet.

De siste 2-3 årene har prisene per abonnement falt markant, i takt med at konkurransen mellom selskapene øker. Resultatet er at man kan finne gode VPN tilbud som koster under 30 kroner i måneden, noe som er en markant reduksjon i pris sammenlignet med tidligere. Forutsetningen er at man aktivt leter etter kampanjetilbud og rabatter.

Bruk VPN rabatter aktivt

Rabatter på virtuelle private nettverk tilbys nærmest til enhver tid og differansen vil alltid være hvor mye man sparer. Hvis en VPN leverandør kjører den samme kampanjen året rundt er det ikke i realiteten snakk om noe prisavslag.

Man bør være mest oppmerksom på høytider og de periodene hvor det er kjent at også andre selskap kjører spesialkampanjer. Et godt eksempel er Black Friday, som har blitt en populær handelsdato i Norge de siste årene.

ITavisen rangerte 5 VPN tilbud i Norge basert på hvilke som presterte best innen streaming og nedlasting. Vurderingen tok også for seg pris og sikkerhet. Ikke minst – de ulike rabattene og kampanjene som gjelder hos hver leverandør.

Her er de vanlig at VPN selskapene senker prisene kraftig (i noen tilfeller kan det være snakk om 80 prosent). En tilbudskampanje vil ofte være bygget opp på en måte hvor man får rabatt på 1) selve VPN pakken og 2) et antall gratis måneder på toppen av kjøpet.

Teksten fortsetter under bildet.

Bilde: 123rf.com

Slik sparer du penger

Vær obs på disse punktene før du skal betale for tilgangen til et virtuelt privat nettverk. De hjelper deg spare penger på VPN.

  • Sjekk hva månedsprisen er for de ulike pakkene. VPN leverandøren vil som regel notere dette under hvert alternativ, men det er ikke alltid tilfellet. Et råd er at du velger det tilbudet som varer lengst mulig for å spare penger.
  • Sjekk om de gir deg pengene tilbake hvis du er misfornøyd med produktet. De gir deg vanligvis opptil 30 dagers refusjonsrett, men det finnes noen unntak hvor det er lov å kreve penger tilbake opptil 45 dager senere. Det er en fin ordning som gjør at du ikke risikerer å tape penger hvis programmet ikke fungerer.
  • Tenk nøye gjennom hva du skal bruke tjenesten til. Er målet ditt å streame filmer på nett, for eksempel gjennom Netflix eller Disney+? Da bør du velge en VPN tjeneste med omhu. Mange av tjenestene har fått serverne sine blokkert av streamingselskapene.

Mer om varighet og fornyelse

La oss si at du har betalt for et VPN program som varer i 24 måneder (2 år) og du har samtidig fått en kraftig rabatt på prisen (60-80%). I avtaleteksten vil du som regel se at det står noe slik som “abonnementet vil fornyes til standardpris med 1 års varighet etter endt avtaleperiode.” Måten det ordlegges på er forskjell, men det samme prinsippet gjelder.

Når varigheten på det originale VPN abonnementet utløper vil pakken fornyes til full pris, ofte med autotrekk fra kortet ditt. For å unngå dette – kanseller betalingsmetoden i kontrollpanelet, og bruk heller kortet til samboer, ektefelle eller øvrig familiemedlem for å dra nytte av et nytt tilbud når abonnementet fornyes.

Hva du bør vite om VPN bruk fra og utenfor Norge

Har du planer om å strømme norske innholdsprogrammer med VPN for å omgå blokkeringer? Da bør du sjekke at det virtuelle private nettverket ikke er blokkert hos leverandøren.

Et godt eksempel er TV2 Sumo. Prøver man å kommse seg inn på nettverket utenfor Norge vil det som regel dukke opp en beskjed om at flere filmer og sportsprogrammer er stengt fordi det brukes en utenlandsk IP. Med et virtuelt privat nettverk i Norge vil adressen byttes om til en norsk IP som gir deg tilgang. Hvertfall i de fleste tilfeller.

Mange leverandører av innhold har sperret for VPN bruk, noe som spesielt påvirker gratistjenester og de selskapene som investerer mindre ressurser i fornyelse av nettverkene sine.

Her følger det noen enkle råd.

Hvor mange servere har de?

Her siktes det til antallet servere innad i Norge. Virtuelle private nettverk vil ikke alltid ha norske servere så det er viktig å undersøke dette punktet på forhånd. Har de norske servere bør du sjekke hvilket antall de tilbyr. De bør ha minst 10 servere å velge mellom i tilfelle én eller flere av de er blitt blokkert.

Hastighetene er viktig

Hastigheten er ekstra viktig, særlig hvis du skal laste inn filmer på en smartTV. Forsikre deg om at VPN programmet klarer å håndtere den båndbredden som kreves for å se slikt innhold uten at signalet avbrytes. I Norge har de fleste en rask tilkobling, noe som minsker sjansen for at du får problemer med overføringen. Likevel er det verdt å huske på at ikke alle VPN programmer presterer like bra.

Hva bør det koste?

Prisen er sannsynligvis det punktet flest forbrukere i Norge har spørsmål om når det kommer til VPN. Her finnes det ingen fasit, men prisene kan grovt oppsummeres slik.

  1. Kategori A: Premium tjenester som koster fra 40-70 kroner per måned og gir typisk alt fra 10-20% bedre overføringshastighet.
  2. Kategori B: Billigprogrammer som fortsatt har akseptabel kvalitet. Her betaler du fra 20-40 kr per måned.
  3. Kategori C: Gratis VPN program. Du betaler ingenting, men de vil ofte selge informasjon om deg videre, f.eks hvilken epost du åpnet konto med. Denne brukes deretter til å selge deg reklame basert på hvilke nettsider du har besøkt.