Slik kan du spare strøm (og penger!)

Annonse:

De siste månedene har strømprisene hatt en astronomisk prisvekst, og mange frykter at neste strømregning skal bli for høy. Strømprisene har mangedoblet seg i forhold til hvordan de vanligvis er på denne tiden av året, med priser opp mot 5–6 kroner per kilowattime.

 

Samtidig går vi nå inn i den kaldeste årstiden, og strøm er nødvendig. Finnes det noen enkle grep for å spare strøm og dermed også penger? Vi skal her se nærmere på hva slags strømforbruk ulike goder har, slik at du lettere kan se hvor du kan spare strøm.

 

Ventilasjon og avtrekksvifter bruker lite strøm

De fleste har en kjøkkenvifte eller ventilator på kjøkkenet, og disse er viktige for å opprettholde et godt inneklima. Enten du har en integrert eller fritthengende ventilator med energiklasse A, kan du føle deg trygg på at strømforbruket holdes til et minimum.

 

Ventilasjonsanlegg bruker generelt sett lite strøm. Har du balansert ventilasjon i boligen din, vil dessuten mesteparten av varmen resirkuleres fra den opprinnelige luften.

 

Oppvarming spiser en stor del av strømbudsjettet

Oppvarming er noe de fleste har behov for om høsten og vinteren, og dette er derfor en utgiftspost som er vanskelig å «kutte ned» på. Samtidig er det strøm til oppvarming som koster aller mest.

 

Det er ikke uvanlig at mer enn halvparten av strømregningen går til nettopp oppvarming i vinterhalvåret. Oppvarming av varmtvann kan også inkluderes i denne posten. Et gjennomsnittlig hjem bruker omkring 230 kilowattimer ukentlig på oppvarming.

 

I en vanlig periode vil strømprisen ligge på rundt 1,36 kroner per kilowattime, noe som ville betydd at oppvarming kostet ca. 315 kroner per uke. Med priser opp mot 5 kroner per kilowattime, er det klart at oppvarming kan bli veldig dyrt.

 

Har du en energieffektiv varmepumpe, er dette et stort pluss. Men dette er naturligvis ikke noe alle har. Her er noen tips for hvordan du kan redusere strømforbruket med tanke på oppvarming:

 

  •       Lukk vinduer
  •       La varmen fra varmt badevann fordampe før du tømmer badekaret
  •       Ta korte dusjer
  •       Få varme fra vedfyring eller levende lys
  •       Senk temperaturen på varmekabler og ovn med én grad (dette kan gi et overraskende stort utslag på strømregningen)

 

Hva med andre elektriske apparater?

Foruten varmtvann, oppvarmning og ventilasjon, vil også belysning, lading av elbil, bruk av komfyr, vaskemaskin, tørketrommel og kjøleskap bidra til strømforbruket ditt. Men disse tingene bruker ikke på langt nær like mye strøm som oppvarming.

 

Ønsker du å redusere strømforbruket ditt, er det altså først og fremst oppvarming du bør bli mer obs på.