5 tips til billigere julefeiring

Illustrasjonsbilde: Pexels.com

Nordmenn kjøper dyre julegaver og mange er bekymret for økonomien i jula. Men det finnes måter å få kontroll over utgiftene og senke disse.

Artikkelen er skrevet av Britt Pedersen

Her er 5 tips på hvordan du kan holde økonomien i sjakk under årets dyreste måned. 

  1. Sett opp et julebudsjett – her legger du inn alle utgifter du har i desember og i tillegg tar du med utgifter til ekstra julemat, utgifter til julebord, nye juleklær til barna, julegaver, kalendergaver og alle utgifter til festligheter i romjul og på nyttårsaften.
  2. Se at alle regninger er betalt – sjekk nettbanken ofte under desember. Sørg for at du har oversikt og penger til å betale alle utgifter. 
  3. Spar penger til neste jul – sett av en konto til julen 2022. På denne måten kan du spare litt hver måned og ha en bufferkonto til julegaver når julen 2022 er her. 
  4. Tenk over ditt forbruk – er det nødvendig med alle innkjøp? Trenger du nye klær eller har du skapet fullt? Unngå matsvinn, lag heller litt mindre og sørg for at maten blir spist opp. Får du rester til over planlegg restemåltid 
  5. Lag egne julegaver – du kan bake julekaker, lag knekk eller hjemmelaget syltetøy og knekkebrød. Pakk inn fint og pynt med bånd og merkelapp. Det er veldig populært å få hjemmelagde spiselige julegaver 

Spare eller låne penger?

Er du en av mange som kjøper julegaver på kreditt? Selv om det beste er å spare penger i forkant av julen er det et faktum at både forbrukslån og kredittkort er en vanlig måte å finansiere julegaver på. Det finnes forskjellige måter å låne penger på og mange velger lån uten sikkerhet til forbruk under julen. 

Kjøpe julegaver på kreditt?

Vurderer du å ta opp forbrukslån for å kjøpe julegaver? Da er det smart å bruke en forbrukslån kalkulator for å finne billigste forbrukslån. Det som er viktig å tenke på om man velger lån uten sikkerhet er at det er høye renter på denne typen av lån så det lønner seg å betale ned så fort som mulig.