Ransomware er fortsatt den ledende cybersikkerhetstrusselen

Ordet ransomware har i det siste hjemsøkt avisoverskrifter og offentlige debatter. Ransomware-angrep har de siste årene blitt stadig vanligere, og flere store bedrifter og organisasjoner har blitt utsatt. Ikke bare har angrepene blitt hyppigere, men de har blitt større og har involvert stadig større innsats. De økonomiske tapene de forårsaker setter nye rekorder hvert år. I 2021 forsøkte svindlere å presse teknologifirmaet Kaseya for $70 millioner i et koordinert angrep som involverte minst 150 andre selskaper.  Myndigheter i flere land har trappet opp jakten på de frekke digitale bandittene, med dusører i millionklassen for lederne av de mest notoriske hackerorganisasjonene. Risikoen for ransomware har aldri vært større, og det er derfor svært viktig fra et cybersikkerhetsperspektiv å forklare hva ransomware er og hva som kan gjøres for å bekjempe denne typen angrep.

Hva er ransomware?

Ransomware er som navnet tilsier en type skadelig programvare som er designet for å holde viktige filer, programmer eller dataenheter som gissel. I praksis låser den skadelige programvaren viktige digitale eiendeler på enheten bak uknekkelige krypteringer som kun kan åpnes med en nøkkel hackeren har tilgang til. For å få tilbake tilgang til dataene krever angriperne løsepenger eller stiller andre krav. Ransomware er ofte designet for å duplisere seg selv og spre seg videre utover nettverk og databaser, og kan dermed kjapt lamme hele organisasjoner. Nå til dags krever de fleste ransomware-angripere betaling i form av kryptovaluta, noe som gjør dem ekstra vanskelige å spore.

Hvordan kan jeg beskytte meg mot ransomware?

De første steget i et ransomware-angrep er å installere programvaren på enheten. De fleste effektive forsvarsstrategier søker å forhindre at enheten infiseres i det hele tatt, siden ransomware som regel ikke kan dekrypteres når det først har blitt aktivert.

  • Installer et antivirusprogram

Antivirusprogrammer kan hjelpe deg å identifisere samt fjerne mange typer malware, inkludert ransomware, før de rekker å utrette skade. Du bør skanne hele enheten med regelmessige mellomrom. Om mulig bør du også skanne e-postvedlegg eller andre filer du mottar over nettet.

  • Sikkerhetskopier viktige filer og programmer

Hvis du besitter verdifulle digitale eiendeler bør du sikkerhetskopiere dem slik at de kan erstattes. Optimalt sett bør du ha sikkerhetskopier både i en nettsky og på fysiske lagringsenheter. Gjør du dette kan du gjenopprette datamaskinen etter et ransomware-angrep og reinstallere filene dine fra sikkerhetskopien.

  • Bruk adblocker

Ransomware skjuler seg ofte i lenker, reklamebannere eller andre nettsidelementer. En adblocker kan forhindre deg fra å se slikt innhold mens du surfer, og dermed redusere risikoen for infeksjon.

  • Besøk bare pålitelige nettsider

Hvis du er usikker på om nettsiden du er i ferd med i besøke er trygg er det best å styre unna. Hackere prøver ofte å friste med premier eller få deg til å handle irrasjonelt på opplevde trusler. Ikke klikk på sprettoppvinduer eller bannere om du kan unngå det. Bruk samme type nettvett i app-butikker og ved andre handelsnettsteder. Bruk bare sertifiserte tjenesteleverandører og hold deg unna ulovlige torrent-nettsider. Slike nettsteder tiltrekker seg ofte cyberkriminelle og malware.

  • Bruk sterke passord og bytt dem ofte

Digital sikkerhet starter alltid med sterke passord. Hvis angriperne kan gjette eller finne ut passordet ditt hjelper det lite å bruke andre sikkerhetstiltak. Det er også lurt å endre passord med jevne mellomrom siden eldre passord kan ha blitt kompromittert.

  • Ikke la deg manipulere

Cyberangripere trenger ikke alltid sofistikert programvare eller avanserte strategier for å få adgang til enheter. Ofte kan de lure offeret til å avsløre informasjon via phishing-e-post, sms-meldinger eller god gammeldags kikking over skulderen. Det er derfor ekstremt viktig å være forsiktig med hvem du kommuniserer med og hva slags informasjon du deler med dem. Still deg alltid spørsmålet «er det logisk at denne personen ber meg om dette?».

Kan et VPN beskytte meg mot ransomware?

VPN-programmer er ikke designet for å oppdage og slette skadelig programvare – det er jobben til et antivirusprogram. Et VPN gir deg imidlertid en rekke sikkerhetsfordeler som kan redusere sjansen for at du infiseres. VPN-et oppretter en kryptert forbindelse til internett og skjuler IP-adressen din, noe som gjør det vanskelig for potensielle angripere å fange opp kommunikasjon og lokalisere avsendere. Hvis angriperne ikke kan fastslå hva slags type kommunikasjon som bedrives eller hvem som kommuniserer, er det mindre sannsynlig at de vil kunne gjennomføre et angrep. Det er spesielt viktig å bruke VPN på offentlige nettverk, da disse ofte har store sikkerhetsmangler og smutthull som kan brukes til å spionere på aktivitetene dine.