Ny undersøkelse: Økte matvarepriser gjør at nesten halvparten vurderer å dyrke mat hjemme

matbutikk Dagligvarer, illustrasjonsbilde. Foto: Unsplash.

Matvarekostnadene har steget markant det siste året, med en prisvekst på 11,5 prosent fra desember 2021 til desember 2022. Nå viser en undersøkelse fra HelloFresh at nær halvparten av nordmenn vurderer å dyrke mat hjemme for å senke kostnadene.

Allerede under pandemien økte nordmenns interesse for dyrking, hvor blant annet Felleskjøpet kunne rapportere om 50 prosent økning i salg av frø, og 80 prosent økning i settepoteter. Interessen ser ikke ut til å ha stilnet: Nå viser en undersøkelse utført av YouGov på vegne av HelloFresh at nær halvparten norske forbrukere (45 prosent) enten allerede dyrker, planlegger eller vurderer å dyrke hjemme for å redusere matvarekostnadene.

De mest ivrige hjemmedyrkerne er de mellom 40 og 59 år, hvor 15 prosent svarer at de allerede dyrker hjemme. Det er flest familier med små barn eller studenter som svarer at de planlegger å dyrke hjemme fremover, hvor henholdsvis 16 og 18 prosent svarer dette.

– Du trenger ikke en stor hage eller balkong for å dyrke, det er fullt mulig å dyrke innendørs på kjøkkenet. Hjemmedyrkede urter og grønnsaker krydrer måltidene dine, og prosessen med å se noe vokse og gro er dessuten utrolig beroligende, sier Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, kulinarisk ansvarlig i HelloFresh.

Dette er Nannas beste tips for dyrking på kjøkkenet

– Det kan dyrkes hele året innendørs med UV-lampe, men våren er en perfekt tid for å så frø. Det er viktig å plante frø i en passende potte med dreneringshull, vanne regelmessig og passe på at det du dyrker er i sterkt lys. Med litt omsorg og oppmerksomhet kan du snart få en sunn og nyttig kjøkkenhage og spare penger, sier Vestergaard Kaldan.

1. Gode grønnsaker

Det er mange grønnsaker som er gode å plante om våren og dyrke innendørs. Tomater: Tomater er en favoritt å dyrke innendørs, og det er ikke for sent å plante dem i mai. De trenger imidlertid mye lys og varme for å trives, så sørg for at de får nok sol. Noe som er greit å tenke på dersom du dyrker tomater innendørs er å velge de laveste sortene, da de blir veldig høye innendørs.

Agurk: I fjor økte prisen på agurker med 13,1 prosent*. Tenk om du i stedet kunne plukket dine egne agurker på kjøkkenet! Så to frø i en potte på 7 cm og fyll med pottejord. De trives best i et varmt og fuktig miljø, så pass på å vanne dem godt og plasser dem på et solrikt sted. Når de vokser seg større, passer det å plante avlingene om i en større potte.

Salat: Salat er lett å dyrke innendørs og kan gi deg friske bladgrønnsaker hele året. Velg din favorittsort og plant frøene i en potte med dreneringshull. Plasser potten i et solfylt vindu og om noen uker har du dyrket din egen salat!

2. Få grønnsakene til å vokse igjen

Visste du at du kan få grønnsakene til å vokse igjen ved å plante rotenden av for eksempel løk, purre, selleri og salat? Slik kan du enkelt både spare penger og redusere matsvinn. I stedet for å kaste grønnsakene du har til overs, kan du spare noen centimeter av rotenden, legge dem i et glass vann og skifte vannet regelmessig. Når de har vokst, kan du plante dem på nytt i jord og få en helt ny avling.

3. Innendørs urter

Urter er enkle å dyrke og krever ikke mye plass. Basilikum, timian, rosmarin, oregano og persille er eksempler på urter som trives innendørs. Du kan dyrke dem fra frø eller kjøpe frøplanter og plante dem om i potter. Vær forsiktig med lys og trekk, for eksempel er basilikum følsom for temperaturforskjeller.