Ni av 17 solkremer Mattilsynet sjekket hadde feil solfaktor

Blir du solbrent selv om du smører deg med høy faktor? En analyse Mattilsynet har gjort av 17 forskjellige solkremer på det norske markedet, avdekket til dels store feil på den oppgitte solfaktoren. Illustrasjonsfoto: Pixabay

Av 17 tilfeldig utvalgte solkremer viste analyser at ni kremer hadde dårligere beskyttelse enn den solfaktoren som var oppgitt. To fikk umiddelbart omsetningsforbud.

Det var i overvåknings- og kontrollprogrammet for kosmetikk 2018 at Mattilsynet gjorde analyser av et tilfeldig utvalg av 17 solkremer fra 13 ulike merker på det norske markedet.

Hensikten var å avdekke hvor godt de beskytter mot UVB- og UVA-stråling.

Varedeklarasjonen på solkremene ble også vurdert.

Mattilsynet undersøkte i tillegg om enkelte nylig forbudte ingredienser (UV filter, konserveringsmiddel) var deklarert i ingredienslisten.

Les også: Nettsteder skrur opp prisen når nordmenn bestiller ferie

Feil med halvparten av kremene

Analysene, som ble gjennomført av Eurofins, viste at hele ni av 17 solkremer (52,9 prosent) hadde lavere solbeskyttelse enn det som var oppgitt.

Disse var:

  • Acorelle Sun cream for Babies SPF50+
  • Acorelle Tinted Sun Cream SPF 30
  • Cosmica Kids Extra Sensitive Sun Cream SPF 30
  • Cosmica Sun solspray SPF 30
  • Baby Sun Care Milk SPF30
  • Dermica Kids solspray SPF30
  • Australian Gold SPF50
  • Declare High Protection SPF30
  • Korres 50 for children SPF50

To av solkremene; Acorelle Sun cream for Babies SPF50+ og Australian Gold SPF50, hadde så store avvik fra oppgitt merking at de fikk omsetningsforbud av Mattilsynet.

Syv av 17 solkremer (41,2 prosent) hadde lavere SPF (UVB) enn deklarert på produktet, og fem av 17 (29,4 prosent) beskytter dårligere mot UVA-stråling enn det Mattilsynet og EU anbefaler.

Ett produkt tilfredsstilte ikke standarden til å være et solbeskyttelsesprodukt, da verdien av kritisk bølgelengde lå under minimumskravet til denne typen produkter.

Annonse:


– 17 solkremer representerer bare en liten del av markedet for solkremer, men vi er overrasket over at vi fant såpass mange avvik på solfaktor i utvalget, sier seniorrådgiver Rune Jemtland i Mattilsynet i en pressemelding, og legger til:

– Med unntak av de to solkremene som fikk omsetningsforbud, beskytter de sju andre som hadde avvik, selv om beskyttelsesfaktoren er lavere enn det merkingen tilsier. Vårt råd er derfor å bruke godt med solkrem, og gjerne smøre på flere ganger om dagen for å være på den sikre siden.

Les også: Mobiloperatør gir deg norske priser på mobilbruk i ni ny land

Et globalt problem

Det er ikke bare i Norge solkremene feilmerkes. Nylige undersøkelser fra andre land bekrefter Mattilsynets funn. 

– Undersøkelser fra USA i 2016 viser at veldig mange solkremer ikke gir den solfaktorbeskyttelsen de påstår (avvik på 43 prosent). Undersøkelser fra New Zealand i 2017 avdekket også at mange solkremer var merket med for høy solfaktor, sier Jemtland.

Mattilsynet undersøkte også om enkelte nylig forbudte ingredienser (UV filter, konserveringsmiddel) var med i listen over ingredienser, men fant ingen avvik. Dette er positivt.

– Selv om prøveuttaket er basert på stikkprøver, og noen av de analyserte solkremene ikke er på markedet lenger, viser resultatene at bransjen har en jobb å gjøre når det gjelder å sikre at de selger solkrem med riktig merking av solfaktor. I tillegg må de sørge for merking som ivaretar at solkremen blir brukt riktig. Det er viktig å merke med korrekt solfaktor av helsemessige årsaker, slik at forbrukerne skal kunne beskytte seg mest mulig mot skadelig UVB og UVA-stråling, sier Jemtland.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Du kan spare 2500 kroner på å bruke riktig betalingskort i utlandet

Disse fem ferielandene har gjort dårligst inntrykk på oss

Stadig færre får bruk for reiseforsikringen

Dette er de beste «bensinkortene» å bruke i Norge og utlandet sommeren 2018