Leserinnlegg: Høyres floskler og løgn om umiddelbare tiltak mot strømpriskrisen

strøm Illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay.

Høyres fremste, Nikolai Astrup og Bård Ludvig Thorheim, hadde et debattinnlegg i Nettavisen «Høyres umiddelbare tiltak mot strømpriskrisen» den 22. september. Man kan lure på hvilket miljø de to nevnte vanker i med tanke på floskler, kompliserte konsepter de ikke behersker og hvorfor de reduserer strømkrisen til en priskrise?

Av: Reinert Skadsem, Styremedlem Demokratene Oslo.

Strømkrisen som er politisk skapt med Høyre i førersetet er ikke bare en priskrise for det norske markedet, men også en krise som lett kan føre til mangel av strøm, dvs. rasjonering. Denne strømkrisen kan også med et simpelt flertall i Stortinget lett løses uten større problem eller kompliserte løsninger om viljen er til stede for å sette Norge først!

Først kommer skribentene med en uholdbar påstand om at det er Putin som er skyld i at det europeiske energimarkedet er ute av balanse. En ting er at det er lett beviselig løgn, men også at det er totalt irrelevant da det norske strømmarkedet ikke skal være en del av det europeiske strømmarkedet. Markedsinnlemmingen skjedde først i fjor og bør reverseres. Europa selv har ødelagt sitt eget strømmarked og fortsetter med det selv etter Putin har blitt en fiende. Når det er kraftmangel, så hjelper det ikke å stenge ned enda flere kraftverk som Europa fortsetter å gjøre. Tyskland har f.eks. hatt priser på 3 kr. pr. kWt i flere år nå samtidig som Norge har hatt tilsvarende ca. 60 øre kWt.

Høyre har stått i bresjen for å importere disse tyske strømpriser til Norge ved å innlemme Norge i det europeiske strømmarkedet. Hadde Norge stått utenfor det europeiske strømmarkedet hadde vi fortsatt hatt priser som før den dag i dag, helt uavhengig av Putin sine handlinger med gassmarkedet.

Forfatterne lovet umiddelbare tiltak mot strømpriskrisen uten at jeg klarte å finne ett eneste tiltak som faktisk vil hjelpe umiddelbart eller tiltak som ville monne på sikt. Faktisk vil Høyres politikk føre til enda mer kraftmangel og vedvarende høye priser. Vindmøller kan ikke levere strøm til priser vi har vært vant med, verken på land eller til vanns. Dessuten trenger de balansekraft som krever enorme kostnader til nettutbygging. Elektrifisering av oljeplattformer vil også koste enormt og vil dessuten fjerne alt av overskudd vi har av vannkraft i Norge og mere til. Batterifabrikker vil også trenge mye strøm vi ikke har.

Høyres politikk vil føre til at kraftkrevende industri legges ned i Norge. Det kan skje allerede i vinter. Det vil selvfølgelig føre til strøm spart som man selvfølgelig kan kalle for et umiddelbart tiltak.

Demokratene tar gjerne en debatt med Høyre om dette temaet. Men vi anbefaler Høyre å komme opp på et mer edruelig nivå slik at det kan føles som en utfordring for oss også. Hvis Høyres tilnærming til strømkrisen er representativ for det som foregår på Løvebakken kan vi i Demokratene love norske strømkunder en ny vinter med strømpriser som får en til å lengte til sjokkprisene julen 2021.