Ulovlig sankthansbål kan koste deg 5000 kroner

Lørdag 24. juni er det sankthansfeiring, og mange vil sannsynligvis samle seg rundt et bål. Illustrasjonsfoto: Signe Karin/ Flickr.com

Om du planlegger å fyre opp et sankthansbål, bør du ha godkjenningen i orden. Ellers kan det bli en kostbar affære.

I forbindelse med den tradisjonsrike sankthansfeiringen tennes tusenvis av bål over hele landet, men det er ikke bare å fyre opp hvor som helst.

Annonse:


– Det er lokale vedtekter og forhold som bestemmer om du får lov til å tenne et sankthansbål eller ikke, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening, i en melding.

Administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Rolf Søtorp. Foto: creativecommons.org

– Der de lokale vedtektene ikke sier noe om dette, gjelder et generelt bålforbud mellom 15. april og 15. september. I denne perioden må man søke om tillatelse til å tenne bål hos sitt lokale brannvesen. Mer om dette finnes normalt på kommunens hjemmesider, legger han til.

Det er noe ulik praksis og bøtesatser blant landets politidistrikter.

– Ulovlig bålbrenning og uforsiktig omgang med ild, bøtelegges normalt med kroner 5000 i vårt politidistrikt. I enkelte tilfeller kan det være skjerpende eller formildende omstendigheter som gjør at man fraviker den satsen, sier Lina Pettersen, politiadvokat ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt. 

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Fra 15. juni er det samme pris for mobilbruk i EU/EØS som hjemme i Norge, men…

UD: Ta med pass også til Norden og Schengen i sommer

Valutafelle lurer nordmenn på ferie for én milliard kroner