Hvor mye penger kan idrettslag tjene på dugnad?

Ved å selge tennbriketter på dugnad kan idrettslaget ditt eller foreningen din tjene titusenvis av kroner. Illustrasjonsbilde: Pixabay

Den norske dugnadskulturen er noe vi alle kjenner til. Det er veldig få av oss som ikke har labbet ned på fotballbanen en lørdagsmorgen da vi var 10 år gamle for å hente kakeboksen vi skulle selge i nabolaget. Dette er en stor del av det å være nordmann.

Artikkelen er skrevet av We Digitize for Norgesbriketten.no

For småunger er kanskje ikke dugnader det mest spennende i livet, men sannheten er likevel at sport- og fritidstilbudet hadde vært betraktelig mye mindre dersom vi avskaffet alle dugnader.

Dugnader for idrettslag, slik som hos Norgesbriketten.no, bringer nemlig inn mye penger i klubbkassa!

Slik gjøres det i utlandet

Flere andre land har helt andre måter å håndtere problemet med vedlikehold og drift av amatørklubber og interesseorganisasjoner på.

Det er ikke uvanlig at medlemmene engasjerer seg for å øke midler i klubbkassa eller for å male klubbhuset, men det er ikke forventet på samme måte som det er i Norge.

Gjennom frivillig arbeid samler vi inn penger, vi tar vare på klubben og organisasjonen, og vi tar vare på hverandre.

For organisasjonens del så er dugnader et veldig bra alternativ når arbeid først skal gjøres.

Mange organisasjoner i utlandet må ty til sponsor bidrag for å kunne drive med sitt tilbud. Andre betaler ut av egen lomme, noe som ofte ikke ender særlig bra.

Hele filosofien bak denne type tenkning er at den som stiller opp med et tilbud, er ansvarlig for økonomisk drift.

Dugnader gjør mye godt og koster ingenting

I Norge er mentaliteten og filosofien litt annerledes. Vi ser på det å kunne drive med felles idrett som en gode vi alle må gi litt tilbake for å kunne nyte.

Dette fører ikke bare til at organisasjonen sparer penger, det fører også til at organisasjonen kan tjene penger.

Her er det sjelden snakk om veldig store summer, men det er snakk om nok til å dekke klubbhusutgifter, samt utgifter for utstyr. Alt som ikke dekkes av klubbavgifter, medlemskap og støtte, kan dekkes av dugnader.

Dersom de økonomiske gevinstene ikke er overbevisende, så kan det hjelpe på å vite at dugnader er noe som ofte fører til et bedre samhold blant medlemmene i en organisasjon.

Ingenting er bedre for felleskapet enn en dag tilbrakt med å male et klubbhus. Dette skaper vennskap som neppe hadde oppstått i andre situasjoner.

I tillegg til nye vennskap og en sammensveiset gruppe, så kan dugnader føre til at medlemmene føler et vist eierskap over egen klubb.

Dette øker arrangementet og sørger for en god fremtid for din organisasjon.