Gode råd om lån og refinansiering

Loanscouter.com gir deg her noen gode råd om lån og refinansiering. Foto: Pixabay

Selv om du er i en situasjon der gjeld til ulike banker, flere kredittkort og avbetalingsavtaler har tatt fullstendig overhånd, bør du ikke gi opp. Det finnes løsninger på dine utfordringer.

Artikkelen er skrevet av WeDigitize

Det er ulike grunner til at vi tar opp lån eller kjøper ting på avbetaling.

Det kan være alt fra at vi trenger penger til å få gjennomført en nødvendig oppussing eller oppgradering av bolig og møbler, en ny bil eller en ferietur. Det kan også være en dyr tannlegeregning som velter månedens budsjett, eller innkjøp av nye hvitevarer.

Noen ganger kan vi dog ende opp i en situasjon der gjeld til ulike banker, flere kredittkort og avbetalingsavtaler tar fullstendig overhånd.

Da er det lett å bli frustrert og gi opp, men det er, som vi alle vet, en veldig dårlig løsning.

Refinansiering – Det smarte valget

Refinansiering vil rett og slett si at du tar opp et lån som er stort nok til at du kan innløse den gjelden du har fra før av. Det går også an å refinansiere boliglånet ditt. Det er det mange som gjør ved å rett og slett forhandle med banken om en lavere rente på det lånet de har.

Når vi her snakker om refinansiering, snakker vi om det å ta opp et nytt lån uten sikkerhet for å betale ut eksisterende gjeld uten sikkerhet, som SMS lån, forbrukslån, kredittkort eller avbetalinger.

Loanscouter.com – Eksempel på lån: Lendo – Eff. rente 11,9%, kr 150.000, o/5 år. Kostnad kr 46.600, totalt kr 196.600.

Siden alle lån kommer med termingebyr og rente, vil det lønne seg å samle lånene i et nytt lån. Da får du ett termingebyr å betale i stedet for flere, og totalt sett kan renten du betaler bli lavere. Ved siden av får du også den fordelen at du slipper å forholde deg til flere forfallsdatoer. Det vil si at refinansiering ikke bare gjør de månedlige utgiftene dine lavere, det gir deg også en langt bedre oversikt over utgiftene dine. Da reduserer du risikoen for å komme bakpå med betalingen, og ende opp med inkasso eller betalingsanmerkninger.

Slik finner du det rimeligste lånet

Det finnes mange banker og lånetilbydere på det norske markedet. Det kan derfor virke som en umulig jobb å finne det lånet som er billigst for deg. Det er likevel lurt å sjekke, for ellers risikerer du å betale mer for lånet enn det som er nødvendig.

Prisen på et lån kommer til syne i den effektive renten. Denne inneholder den nominelle renten og alle gebyrer som eventuelt måtte følge med. Jo lavere den effektive renten er, desto billigere er altså lånet.

Bruk en sammenligningstjeneste

Dersom du ikke har veldig lyst til å gå gjennom nettsidene til hver eneste lånetilbyder, kan du velge å benytte deg av en sammenligningstjeneste. Dette er en nettside som gir deg en oversikt over markedets lån. Ofte kan du legge inn hvor mye du kan tenke deg å låne samt hvor lang nedbetalingstid du kan tenke deg. Da vil du få opp en oversikt tilpasset deg.

Det fine med sammenligningstjenesten er at den gir deg oversikt og er helt gratis. Den koster ingenting for deg – I stedet for er det slik at banken du eventuelt inngår en låneavtale med betaler sammenligningstjenesten en kommosjon for å ha skaffet deg som kunde.

Alltid viktig med budsjett

Det er alltid viktig å ha et budsjett. Når du skal refinansiere må du først og fremst finne ut hvor mye gjeld du har. Det er den eneste måten du vet hvor stort refinansieringslånet må være. Deretter må du fjerne alt av unødvendige utgifter, slik at du får penger nok til å betale avdragene.

Skulle du ikke få låne like mye som du trenger, må du sørge for å refinansiere de av lånene dine som har den høyeste effektive renten. Det er også mulig å søke om refinansieringslån sammen med en medsøker. Da øker sjansen for at du får det lånet du trenger for å få orden og oversikt over økonomien din.