Fersk undersøkelse fra HelloFresh: Én av tre reduserer kjøttforbruket som følge av prisøkningen

slaeger Kulinarisk ansvarlig i HelloFresh, Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan.

De høye matprisene har endret nordmenns matvaner. Én av tre sier de reduserer kjøttforbruket sitt som følge av prisøkningen. I tillegg sier mer enn halvparten at de høye matprisene hindrer de fra å spise så sunt som de ønsker. Det kommer frem i en fersk landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av matkasseleverandøren HelloFresh.

I undersøkelsen, som er gjennomført i slutten av januar 2023, oppgir 32 prosent at de allerede har redusert kjøttforbruket sitt, eller at de planlegger å gjøre det. Årsaken skyldes at matprisene har økt. Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan har jobbet for Michelin-restauranten Sat Bains i London, og er nå kulinarisk ansvarlig for HelloFresh i Norden. Hun er ikke overrasket over at nordmenn nå kutter ned på kjøtt.

– Man kan spare på å ha noen kjøttfrie dager i løpet av uken, sier Kulinarisk ansvarlig i HelloFresh, Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan.

Hvis du likevel vil beholde kjøtt i middagen, kan et godt tips være å velge kjøtt i små mengder som ren “topping” anbefaler den tidligere Michelin-kokken.

– For eksempel gir chorizo mye smak, sier hun.

Høye matpriser hindrer nordmenn i å spise sunt  

Vestergaard Kaldan er heller ikke overrasket over at nordmenn sier de høye matprisene hindrer de fra å spise så sunt som de ønsker.

– Jeg forstår at høye matpriser kan være en hindring for mange nordmenn i å spise sunt, men med litt planlegging og kreativitet kan man finne billige alternativer som ikke går på bekostning av kvaliteten på måltidene, sier den tidligere Michelin-kokken i HelloFresh.

Billige og næringsrike alternativer 

Vestergaard Kaldan anbefaler å prøve billige og næringsrike alternativer.

– Poteter, belgvekster, løk, gulrøtter og bananer er ofte billige alternativer som også er rike på næringsstoffer, sier Vestergaard Kaldan.

Som Kulinarisk ansvarlig i HelloFresh, har Vestergaard Kaldan tidligere spådd at balkonger og vinduskarmer kan bli en ny kilde til egenprodusert mat i 2023. Februar og mars er for eksempel gode måneder å plante chili- og paprikafrø innendørs. 

– Interessen for å dyrke mat selv har vokst, og dette kan være en billig måte å leve litt sunnere på, avslutter Vestergaard Kaldan.