Dyrtiden slår inn: Jakter på gode tilbud

bankaxeptBankAxept, illustrasjonsbilde. Foto: Sverre Chr. Jarild.

I august og september brukte nordmenn mindre penger enn i samme periode i fjor: – Dyrere tider merkes godt for mange. Nå er det måtehold og sparsomhet som gjelder, sier Anita Frantzen, leder for kortbetaling i BankID BankAxept.

I september handlet vi for 45,9 milliarder kroner i butikkene, en nedgang på 0,7 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. August hadde en nedgang på hele 1,9 prosent.

Vi handlet matvarer for 5 prosent mer i september i år enn i fjor, men vi får mindre for pengene fordi prisveksten er enda høyrere. Mange forbrukere jakter på gode tilbud.

— Handlekurvene på mat er spredt over flere dager, og vi tror dette er et tegn på at folk slår til på gode tilbud. Flere velger i tillegg butikker med lavprisprofil for å få mer for pengene, sier Frantzen.

Mindre møbler og sport

Nordmenn handler mindre møbler og innredning i september enn i fjor på samme tid, en nedgang på 12 prosent. Det ble også brukt mindre penger på sport og fritid og skjønnhet og velvære.

— BankAxept-tallene forteller om forbruk av penger folk har på konto. Selv om våre tall viser nedgang, øker forbruksgjelden ifølge Gjeldsregisteret. Det kan tyde på at folk fortsetter å kjøpe varer og tjenester med lånte penger, sier Frantzen.

Bransjene med størst prosentvis økning i september sammenlignet med samme måned i fjor, var parfymeri og apotek.